Afbeelding

Naam van Meester Weijkamp blijft voortleven in Haarle

Algemeen

HAARLE- Met het overlijden van Meester Weijkamp in zijn tegenwoordige woonplaats Ulft is een bekende Haarlenaar heen gegaan. Maar zijn erfenis leeft voort. Hij is 96 jaar geworden. ‘Meester Weijkamp’: zo werd A. B. C. Weijkamp in Haarle aangesproken. Hij was er onderwijzer aan de St. Sebastianusschool en basisschool ‘Op Weg’ van 1951 tot 1985. Meer dan duizend leerlingen heeft hij onderwezen; een groot aantal als je beseft dat Haarle ruim tweeduizend inwoners heeft. Het aanspreken met ‘meester’, had zijn voorkeur boven het aanspreken met zijn voornaam August. Een onderwijzer met de voorletters A.B.C. die kinderen het alfabet leerde kennen!

Achterhoek

A. Weijkamp werd in 1926 in het Achterhoekse Gendringen geboren. In zijn militaire dienst had Weijkamp zitting op het keuringsbureau en moest mede beslissen over geschiktheid voor de militaire dienst. Heel nare herinneringen heeft hij aan de dwangarbeid in Kamp Rees, hij heeft daar in de oorlog veel leed gezien.Een ander pijnlijk moment was dat een broer van hem in de oorlog is omgekomen. Weijkamp vertelde graag over zijn ouderlijk huis met grote tuin, boomgaard en ruimte voor sport, vooral atletiek. Na de middelbare school ging hij naar de Kweekschool voor de opleiding tot onderwijzer. Voor Haarle gaf hij les in het grensdorp Elten. Het was een hele toer om vanuit de Achterhoek met het openbaar vervoer naar Haarle te komen. Een auto was toen niet betaalbaar voor een onderwijzer; Weijkamp heeft er nooit een gehad. Samen met zijn in 2017 overleden vrouw Toos fietste hij duizenden kilometers door Oost-Nederland. Samen legden ze ook vele kilometers af om het voetbalteam van S.V. Haarle aan te moedigen.

Sport

Met hart en ziel heeft hij 34 jaar lesgegeven aan de Haarlese jeugd, eerst in de hogere klassen, maar zeker 15 jaar leerde hij de kinderen lezen in wat toen nog klas 1 heette. Jongere en oudere kinderen wist hij enthousiast te maken voor sport en natuur. Onder schooltijd zwemmen of schaatsen waren geen gemeengoed, maar kinderen en Weijkamp genoten ervan. Bijzondere herinneringen bewaren de zestigplussers aan schoolvoetbal, schoolkorfbal en atletiek. Weijkamp zag jongens in het dorp steeds jonger bij de voetbal gaan, terwijl er nauwelijks sportmogelijkheden waren voor de meisjes. Hij werd met een groep meisjes lid van atletiekvereniging Olympia in Nijverdal, maar na een jaar hield die vereniging op te bestaan. Toen ging Weijkamp, samen met andere vrijwilligers, verder onder de naam A.V. 64 Haarle. Door de bouw en aanleg van goede sportaccommodaties kwamen in Haarle mogelijkheden, ook voor meisjes. Weijkamp bleef de jeugd stimuleren tot sporten en was meer dan vijftig jaar jeugdleider van het jongste jeugdteam bij S.V. Haarle en erelid van de vereniging.

Fotograaf

Altijd had meester Weijkamp een fototoestel bij zich, vanaf 1936 was hij bezig met fotograferen. In zijn donkere kamer besteedde hij uren en dagen aan het ontwikkelen en afdrukken van duizenden foto’s. Door zijn vele contacten in het dorp kon hij veel kopieën van oude foto’s maken. In 2000 was Stichting Marke Haarle uitgever van het boek ’t Oog van de meester’ met daarin ruim zevenhonderd foto’s uit zijn collectie. De uitgave was de kroon op het fotowerk van meester Weijkamp waarvoor hij de Nahuis-cultuurprijs van de gemeente Hellendoorn ontving. Ook was hij verguld met zijn koninklijke onderscheiding: lid in de Orde van Oranje Nassau.

Pensioen

Toen in 1985 de lagere school ‘basisschool’ werd kon hij kiezen: wel of niet door gaan als leerkracht. Hij koos voor vrije tijd. Hij begon met het maken van olieverfschilderijen, zijn woning hing er vol mee. Jeu de boules werd zijn nieuwe hobby bij S.V. Haarle. Jarenlang kwam de meester elke maandagmorgen naar de ruimte van Stichting Marke Haarle om daar te helpen archiveren en fungeerde als geheugen. Van vele feiten uit het verleden kon hij de datum noemen.

Meester Weijkamp archief

Vanaf 2019 liep zijn gezondheid achteruit en was het archiefbezoek niet meer mogelijk. Op 2 november 2019 was hij, samen met zijn zoon Cas, aanwezig toen Weijkamp de nieuwe naam voor de archiefruimte mocht onthullen: ‘Meester Weijkamp archief’. Bezoekers daar komen het werk van de meester opvallend vaak tegen: krantenknipsels over Haarle van 1961-2020, enige schilderijen, vijftig grote fotoalbums over Haarle en honderden dia’s. Veel van zijn foto’s en dia’s staan al op de beeldbank van Stichting Marke Haarle. Weijkamp verzuchtte wel eens dat hij niets van computers afwist, maar kon er zeker van genieten dat zijn foto’s van hoge kwaliteit wereldwijd te bekijken zijn via internet.

De gemeenschap Haarle is veel dank aan hem verschuldigd voor alles wat hij voor het dorp heeft gedaan!