Afbeelding

Welke vrijwilligers willen Stichting Iedereen Inclusief af en toe een handje helpen?

Algemeen

GEMEENTE HELLENDOORN – Stichting Iedereen Inclusief zet zich binnen de gemeente Hellendoorn in voor de belangen van mensen met een beperking. Evelyn Dommerholt zegt namens de stichting: “We willen meer naamsbekendheid en graag ook meer vrijwilligers met en zonder beperking om ons te helpen. Zij kunnen zich melden bij mij melden op 06-20904615 of via st.iedereeninclusief@gmail.com. Zelf heeft ze geen functie binnen de stichting, ik zag een keer een oproep bij Hellendoorn Doet!: Zo ben ik er ingerold.”

De stichting wil graag af van de beperkingen die de samenleving voor mensen met een beperking zonder daar bij stil te staan opwerpt. “Weet je“, vervolgt Evelyn haar verhaal “juist omdat onze leden beperkingen hebben, is het heel moeilijk om iets vooraf te plannen met hen. Er kan zo maar een doktersbezoek of iets anders tusssen komen.” Secretaris Huib Krukkert is het met haar eens. Hij zit in een rolstoel: “Al vanaf m’n geboorte zijn mijn spieren niet sterk genoeg. Maar ik kan mezelf nog goed redden. Daar ben ik blij om. Ik kan nog zelf autorijden.” Evelyn is met haar scootmobiel naar de afspraak gekomen. Haar beperking is niet zichtbaar. Soms is dat een extra handicap. “Als je leeft met een beperking, moet je alles altijd vooruit plannen en ruim de tijd nemen. En zorgen voor een achtervang”, leggen beiden uit. “Spontaan iets doen is vrijwel niet mogelijk.” En ze noemen openbaar vervoer of theaterbezoek. “Maar ook instanties waar je niet zomaar met de rolstoel naar binnen kunt.” Gelukkig kan dat wel in wijkgebouw De Vleugel en daarom vergaderen ze daar. 

Vrijwilligers

De vrijwilligers die de stichting zoekt moeten kunnen helpen bij gastlessen die op de basisscholen gegeven worden in groep 5, 6 en 7. “Tijdens deze lessen vertellen we over onze handicap en welke dingen daardoor voor ons lastig zijn. Kinderen komen dan spontaan met vragen als ‘wat heeft u? ‘en zeggen ‘ook mijn opa of oma of m’n buurjongen heeft een beperking. Zit in een rolstoel, kan z’n handen niet goed gebruiken of is doof of bijna blind’. Best bijzonder dat ze ongedwongen op het onderwerp ingaan.” Na de uitleg wordt een situatie nagebootst: “We hebben een paar rolstoelen en koptelefoons waardoor je niets meer hoort en donkere brillen. Zo ervaren de kinderen zelf hoe het is om met een beperking te leven. En dan hoop je dat ze dat ook aan hun omgeving en ouders vertellen. En goed opletten en iemand met een beperking vragen of hij of zij misschien hulp nodig heeft en zo nodig helpen.” 

Gastles

“Ik zeg wel eens ‘stiekem heeft iedereen een beperking’ maar je ziet het niet altijd”, zegt Evelyn. “Want voor een buitenstaander is het niet te zien of iemand doof is, of slechtziend.” Voor de gastlessen gaan gewoonlijk drie mensen op pad; ervaringsdeskundigen maar ook een vrijwilliger met of zonder beperking die kan helpen met spullen klaar zetten. Zo’n les op een basisschool duurt ongeveer anderhalf uur. En is heel zinvol.

Advies

De leden van de Stichting Iedereen Inclusief komen enkele malen per jaar bij elkaar. Als ze zaken signaleren zoals ongelijke stoeptegels of iets anders dat lastig is voor mensen met een beperking en simpel verholpen kan worden, geven ze dat door aan de gemeente. Of wijzen elkaar op bepaalde punten. Ongelijke stoeptegels, bijvoorbeeld. “We zoeken altijd naar mogelijkheden en oplossingen. Maar als stichting zitten we nog in een ontwikkelingsfase. Er kan nog heel veel verbeterd worden en met wat meer vrijwilligers (zowel met als zonder beperking) kunnen we heel veel meer aanpakken!”

Meer informatie Evelyn Dommerholt, 06-20904615 of e_dommerholt@yahoo.com of st.iedereeninclusief@gmail.com en www.stiedereen-inclusief.nl