Afbeelding

Zwerfvuil rapende Bas kan er wat van!

Natuur en milieu

HELLENDOORN - Bas Beydals (35) woont op het terrein van Elazorg in Hellendoorn waar hij werkt als Assistent Hovenier op de dagbesteding. Hij geniet ervan om Hellendoorn schoner te maken en raapt inmiddels al meer dan een jaar zwerfafval voor zijn gemeente. Bas vindt het rustgevend om in het bos te lopen en ondertussen alles wat er niet hoort op te rapen, zo wordt de wereld steeds een beetje mooier.

De gemeente geeft opruim-materialen, Bas kreeg een grijper, een ring om zijn afvalzak in te bevestigen, vuilniszakken, handschoenen en een veiligheidshesje om goed zichtbaar te zijn. Dit materiaal is beschikbaar voor iedereen op de Gemeentewerf aan de Kerkstraat 140 in Nijverdal. 

Volle zakken zet hij bij de afvalcontainer van Elazorg. Van de gemeente mogen gevulde zakken in een openbare afvalbak. Zwerfvuilrapers kunnen hun zakken ook op laten halen bij hun huis of na een melding op de plek waar ze ze achtergelaten hebben. De gemeente is heel blij met mensen als Bas en ziet graag een opgeruimde leefomgeving. Wie het leuk vindt kan de eigen gelopen route registreren via de App HelemaalGroen. Bas gebruikt deze (nog) niet. 

Bas geniet extra van zijn opruimwerk als de zon schijnt. Het afgelopen jaar hoorde hij bij de groep die het terrein van Dauwpop na afloop schoonmaakte. Dat vond hij een enorm leuk karwei. Hij hoopt dat mensen minder afval weg gaan gooien want al die rommel is niet goed voor de natuur. 

Zo werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je zwerfvuil gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land: www.helemaalgroen.nl.

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In het hele land zijn inmiddels 13.926 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit. Gemeente Hellendoorn telt nu 44 deelnemers bij HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe jij ook mee? “Samen kleuren we Nederland groen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”