Afbeelding

Het is er weer: heerlijke heidehoning bij de imkers op de Jipkesbelt!

Natuur en milieu

NIJVERDAL – Zaterdag 23 september van 10.00 tot 13.00 uur is er een extra verkoopdag bij de bijenstal op de Jipkesbelt. Naast andere honing is de specialiteit van de streek, heidehoning, in ruime hoeveelheid te koop. De imkers hebben voldoende honing geslingerd. Maar, let op, er is altijd veel vraag naar heidehoning! Het is tevens de laatste keer dit jaar dat de imkers aanwezig zijn om honing te verkopen op het volkstuincomplex bij bijenstal ‘t Iemenschoer.

Heidehoning is niet altijd en niet ieder jaarvoldoende te koop. Dat hangt af van de weersomstandigheden; het moet op het juiste moment warm en droog zijn, maar er moet ook voldoende regen zijn gevallen. Dit jaar waren de omstandigheden perfect! Verleden jaar bijvoorbeeld, konden de bijen door de droge zomer niet op de heide vliegen om nectar op te halen.

Een aantal enthousiaste imkers zal aanwezig zijn bij de bijenstal om (heide)honing te verkopen en andere producten met honing als grondstof. Ook zullen ze info geven over hun hobby en het leven van de bijen. Wie alleen honing wil kopen of zien en horen hoe de bijen bezig zijn, hoeft niet over het hele tuincomplex te lopen (dat mag natuurlijk wel, want met deze late zomer is het daar nog mooi en is er ook nog wel wat te koop). Maar de snelste en kortste weg naar de bijenstal achteraan op het tuincomplex is duidelijk bewegwijzerd en er is een ruime parkeerplaats voor wie met de auto komt. De bijenhouders vinden het leuk om het publiek en vooral ook kinderen van alles uit te leggen en te laten zien. Bijvoorbeeld hoe lang ze al imkeren en hoe ze met die hobby zijn begonnen, wat er leuk is aan bijen houden en welke problemen ze tegenkomen, hoeveel volken ze hebben, over de teelt van zachtaardige bijenvolken, het kweken van koninginnen en de bruidsvlucht. Er is zoveel te vertellen over het bijzondere leven van de honingbij! En misschien brengen de imkers hun enthousiasme wel over de bezoekers...