Aanleg van de grindpaden bij de kinderboerderij door leerlingen van het Zone college Almelo.
Aanleg van de grindpaden bij de kinderboerderij door leerlingen van het Zone college Almelo.

Vrijwilligers volop aan de slag in gemeente Hellendoorn

Natuur en milieu

HELLENDOORN / NIJVERDAL – De tuin voorjaarsklaar maken, schilderen, beitsen en opruimen. Vele klusjes waar menig vereniging niet aan toe komt. Maar vele handen maken licht werk. En dat is wel weer gebleken tijdens het NL Doet weekend. Op verschillende plekken in de gemeente werden de krachten gebundeld om karweitjes aan te pakken.

Bij de kinderboerderij aan de Derde Kampsweg in Nijverdal was het vrijdag al druk. Vier leerlingen van het Zone college uit Almelo hadden zelf het initiatief genomen om de kinderboerderij te helpen, omdat ze zelf in Nijverdal wonen. Ze hebben meegeholpen met de aanleg van grindpaden en de fietsenstalling. Ook de leerlingen van groep 7 van de Bongerd uit Nijverdal hielpen mee met het planten van bollen. Dit initiatief kwam Gideon en Bram, die graag de kinderboerderij wilden helpen. Ondanks het natte weer is er veel werk verzet.

De volgende dag kregen de vrijwilligers van de kinderboerderij hulp van deelnemers die zich hadden aangemeld via de landelijk site van NL Doet. Er is een afrastering geplaatst, het terrein is opgeruimd en de vrijwilligers zijn bezig geweest met het geleiden van de wilgen in de wilgentunnel. Ondanks de ‘vele meters’ die zijn gemaakt, is er nog genoeg te doen in en om de kinderboerderij. “Natuurlijk kunnen wij altijd hulp gebruiken, zodat we verder kunnen met het hekwerk of aanleggen van de paden. Of helpen met voeren en verzorgen van onze dieren. Ook zoeken we nog een gastheer of gastvrouw voor ons nieuwe onderkomen Radjetoe”, geeft voorzitter Marc-Jan Hengstman aan.

Blokhut opgefrist

Bij Stichting Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal waren er ook nog genoeg klusjes die geklaard moesten worden. Een deel van het verouderde clubgebouw ’t Iemenschoer in het Doktersbos is het afgelopen jaar gerenoveerd. De keuken werd aangepakt, net zoals de toilet- en doucheruimte, dat zich in een gedeelte van ’t Iemenschoer uit de jaren ’80 bevindt. Vanwege de renovatie werden een jaar geleden de naamborden, die normaal aan de gevel hangen, verwijderd. “Deze hebben we zaterdag weer opgehangen. We hebben een steiger daarvoor geregeld”, geeft bestuurslid Dennis Mars aan.

Met een grote ploeg enthousiaste vrijwilligers van ouders van leden en oudere leden heeft de blokhut ook een opfrisbeurt gekregen. “We hebben van tevoren een lijstje opgesteld met dingen die we graag willen aanpakken. Normaal hebben we weinig tijd voor dit soort klusjes, we moeten het echt van de vrijwilligers hebben.” De groep is voornamelijk buiten bezig geweest. De bestrating is hersteld en er is een stoeptegel ‘rookvrije generatie’ neergelegd, een aantal kozijnen is geschuurd en in de grondverf gezet en twee gevelwanden zijn geschilderd. “Mochten we nog tijd hebben, dan willen we ook het plafond van het welpenlokaal sauzen, zodat dat er weer frisser uitziet. En zelfs daar hebben we nog een deel van kunnen doen.”

Al met al ook een productieve dag bij Stichting Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal. Dennis: “We blijven natuurlijk altijd bezig. Het is een gebouw uit de jaren ’60. Daar zit helemaal geen isolatie in. Onze volgende stap is om dit deel van de blokhut te gaan isoleren. Helemaal met die energieprijzen van nu.”

Het toegangsbord hangt weer aan de blokhut van Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal.