Afbeelding

Schaapherder André Kühn ontvangt cheque van het Dinamofonds

Natuur en milieu

HAARLE – De belangstelling voor de lammetjesdag die de Stichting Sallandse Schaapskudde bij schaapskooi Twilhaar zondag op het programma had staan, was overweldigend. De bestuursleden van de stichting schatten het bezoekersaantal op ruim 2.500 personen. En dat ondanks een fikse bui halverwege de middag. Het was in elk geval bijzonder druk en bijna file lopen in het bos bij de schaapskooi. Al voor het begin van het evenement om 12.00 uur waren er bezoekers.

Herder André Kühn en zijn helpers moesten net als de vrijwilligers van de stichting talloze vragen beantwoorden. De herder: “Heel veel mensen stellen vragen over de wolf. Ze zien in de krant of op tv wat de wolf doet met schapen. Ja, de wolf is er en we moeten leren daarmee om te gaan.”Bij de schaapskooi staan wolfwerende hekken. Hij vertelt verder over bellen die de schapen en geiten van de kudde omkrijgen. “Het wordt in Frankrijk met succes gedaan.”Door het geluid van al die bellen schrikt de wolf en gaat hij er vandoor. Ook heeft hij zijn herdershonden, Pyreneese Berghonden, die waken en ‘s nachts bij de kudde blijven. Hij denkt er over nieuwe jonge ezels aan te schaffen om de kudde te beschermen. De ezels die hij daarvoor had zijn door mensen gevoerd en tam geworden en nu niet meer te gebruiken bij de beveiliging van de kudde.Ezels schoppen van zich af en daar houdt de wolf niet van.

Grote cheque

Kühn is heel blij met de cheque van 5.000 euro van het Dinamo Fonds die hij tijdens de lammetjesdag ontving. Die cheque had het bestuur aangevraagd bij het Haagse Dinamo Fonds. Dinamo is een samentrekking van de eerste twee letters van de woorden dieren, natuur en monumenten. En dieren, natuur en monumenten (Rijkswerkkamp Twilhaar) zijn er op de Sallandse Heuvelrug alle drie volop.

Bijpassende markt

Natuurlijk kwamen de bezoekers en vooral de kinderen om de kleine, lieve lammetjes te aaien. Enkele bruine lammetjes stonden buiten. Verder stonden er schapen buiten en geiten en schapen in de schaapskooi. Ook daar was het een drukte van belang. De geiten gaan mee met de kudde omdat zij anders dan de schapen op de heide ook de ‘hoge’ blaadjes van bomen en struiken eten als ze op hun achterpoten gaan staan.

De kleine markt met kraampjes met ‘natuur’producten als honing, kaarsen van bijenwas, boeken over de natuur en wespenvangers, een kraam van Staatsbosbeheer, vilten producten, glazen schaapjes, wol en schapenvachten viel goed in de smaak van de bezoekers. Bij het schminken stonden de kinderen in de rij en de warme soep, koffie en grote stroopwafels vonden gretig aftrek. De Stichting Sallandse Schaapskudde kijkt met de overige deelnemers tevreden terug op het evenement.

Volgend project

Het volgende project dat op Twilhaar ter hand genomen wordt is de inrichting van een klein info- en horecapunt bij de hooiberg. Hiervoor worden vrijwilligers gezocht, die zich kunnen melden via schaapskuddessh@outlook.com of 06-57672970.

Afbeelding