Zakelijk

ZINiN Bibliotheek best presterende bibliotheek van Nederland

NIJVERDAL - De ZINiN Bibliotheek is uitgeroepen tot best presterende bibliotheek van Nederland in het jaar 2020. Dat maakte bibliotheekgoeroe Mark Deckers van Rijnbrink, ondersteuner en adviseur van de Nederlandse bibliotheken, gisteravond tijdens een digitale kerstpubquiz aan het ZINiN personeel bekend. Volgens ZINiN directeur Chris Funk is deze onderscheiding dan ook de kroon op het werk van de ZINiN bibliotheek.

ZINiN scoort hoge cijfers
Jaarlijks stelt Mark Deckers een lijst samen waarin hij vier aspecten van alle Nederlandse bibliotheken beoordeelt. Het gaat dan om onder andere het aantal uitleningen per lid, het aantal bezoekers per inwoner en het aantal activiteiten per duizend inwoners. Op al de beoordeelde fronten wist ZINiN dit jaar goed te scoren en verdiende daarmee de Mark Deckers Bokaal. Lijstjesgoeroe Mark Deckers kwam gisteren in hoogsteigen persoon het personeel op de hoogte stellen via Teams en zijn bericht werd in de diverse huiskamers met veel enthousiasme ontvangen.

Inspelen op de behoefte van de inwoners
“Ik ben ontzettend trots op de bibliotheekmedewerkers, dit hebben ze toch maar even voor elkaar gebokst. Deze opsteker kunnen we zeker gebruiken en ik ben nog meer trots dat iedereen het zo goed vol heeft gehouden in dit rare jaar”, zegt ZINiN-directeur Chris Funk. Verder benadrukt hij dat dit wel de kroon is op de richting die ZINiN een paar jaar geleden is ingeslagen en doelt daarmee onder andere op de samenwerking intern tussen theater, bibliotheek en Toeristisch Bureau Hellendoorn (TBH).

Ook vestigingsmanager René Lueks van de ZINiN Bibliotheek, toonde zich bijzonder blij. “Fantastisch, ik ben trots op alle ZINiN medewerkers dat we dit hebben bereikt. Ook ik ben ervan overtuigd dat alle samenwerkingsverbanden die we intern en extern hebben gezocht, hieraan hebben bijgedragen. Luisteren naar de behoeftes van de inwoners en daar dan activiteiten voor organiseren, dat is denk ik het toverwoord”, aldus Lueks.

Bibliotheekwatcher Mark Deckers
Deckers staat in de bibliotheekwereld vooral bekend als de man die alle ontwikkelingen bij de Nederlandse bibliotheken scherp in de gaten houdt. Ieder jaar analyseert hij de cijfers en publiceert aan het eind van het jaar de lijsten met de scores van alle bibliotheken. Volgens zijn commentaar zie je bij ZINiN, die vorig jaar nog op de 13e plaats eindigde, dat er op alle fronten goed werd gescoord. Die stijging van de 13e naar de eerste plaats is met name te danken aan de stijging in activiteiten.

Maar ook op het gebied van aantal uitleningen en aantallen bezoekers scoort ZINiN bovengemiddeld. “Dat is niet alleen cijfermatig, ook zie je dat terug in hoe men de zaken aanpakt. Er wordt veel gedaan in het Taalhuis en er is een actief beleid met de scholen. De koppeling met het theater kom tot uiting in een set mooie lezingen. En niet te vergeten BreinReis, waarbij een breed aantal vaardigheden en cursussen wordt aangeboden, voor zowel jong als oud”, aldus Deckers. “Eerste worden is moeilijk, eerste blijven is nog moeilijker. Dus ook volgend jaar moet de ZINiN Bibliotheek flink aan de bak”, besluit hij.

De volledige lijst van Mark Deckers is te vinden op https://www.markdeckers.net/2020/12/zinin-nijverdal-rozet-arnhem-en.html