Zakelijk

Veel belangstelling bij opening van Erik Neimeijer Gallery

NIJVERDAL – Het was een gezellige drukte zaterdag in de Erik Neimeijer Gallery aan de Willem Alexanderstraat 2K. Een dag eerder is de galerie opengegaan. Neimeijer en zijn vrouw Maartje de Vries horen van alle kanten hoe mooi de bezoekers hun nieuwe ruimte vinden. “Geweldig, echt een aanwinst voor ons dorp”, vindt een belangstellende.

In de zaak waar vroeger mannenkleding werd verkocht, hangen nu de grote, kleurrijke schilderijen van Neimeijer. Maar er is veel meer; ook foto's uit het muzikale verleden van de artiest, gemaakt door Robert Westera en enkele houten beelden van zijn vrouw Maartje de Vries. De beelden staan in pashokjes. “Ik maak ze met de kettingzaag”, legt ze uit. Behalve de gracieuze moonlight dancer. Die is eigenlijk al door de natuur gevormd. Maartje heeft hem een gezicht gegeven en eikenhouten laarzen 'aangetrokken'. De kinderen van het stel zijn eveneens creatief: in bescheiden hoekje achterin hangen hun tekeningen en staat een object. Het bijzondere object bestaat uit een kop en schotel bekroond met een konijnenschedel. “Oh”, zegt Maartje verbaasd “ik heb de hele tijd gezegd dat het een vogel was.”

In de royale ruimte is aan de ene wand een serie schilderijen van Neimeijer te bewonderen. Daar tegenover hangen de treffende en bijzondere foto's van Westera van de oude band van Neimeijer, Bökkers. De band is uit elkaar en treedt niet meer op. Al tijdens de laatste jaren van de band is rock and roll artiest Erik Neimeijer begonnen met schilderen. “Hij raakte geïnspireerd door een reis naar het Caribisch gebied”, vertelt Maartje. Het is te zien; van de meeste doeken spatten de vrolijke kleuren af. Erik heeft duidelijk een eigen figuratieve stijl ontwikkeld. Op zijn werken zijn veel figuren met muziek bezig. 

Op de vloer liggen enkele prachtige tapijten van gemarmerd fluweel in Engeland gemaakt met als voorbeeld Eriks schilderijen. Een bezoekster is er weg van. “Ze zijn eigenlijk te mooi om overheen te lopen”, merkt ze op. Maar Maartje laat zien dat ze best stevig zijn. Prominent in de ruimte staat de piano. Op de verdieping hangen kleinere werken. Schilderijen van de Spaanse kunstenaar Lupo Sol.

Eerder had het stel een kleinere galerie in Nijverdal the Sunny Side Art Shop, maar de verkoop van Eriks schilderijen loopt goed. Hij heeft internationale tentoonstellingen en verkoopt veel via internet. Bovendien biedt de nieuwe ruimte veel meer mogelijkheden, ook voor lezingen of intieme voorstellingen. 

De Erik Neimeijer Gallery is wekelijks op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend.