Zakelijk

Stemming onder ondernemers toch gematigd positief

HELLENDOORN – Hoe beleven de ondernemers in de gemeente Hellendoorn de nieuwe lockdown? De redactie polste een aantal van hen over de nieuwe maatregelen. Sommige zaken zoals de fietsenwinkels, de schoenmaker en naaimachinehandel Steggink mogen beperkt openblijven voor reparaties. Andere zijn echt compleet op slot.

Gerben Janssen van Beddenspecialist Konijnenbelt aan de Grotestraat in het centrum van Nijverdal zegt dat hij niet wil klagen en positief blijven. “Ik sta in de winkel en kijk naar de Grotestraat met aan de overkant De Jongens, de nieuwe Italiaan Da Nini, de Harlekijn, allemaal dicht. Met hen heb ik medelijden. Alleen de optiek van Oudelaar is nog open voor de brillen. 't Is erg rustig buiten. Wij verkopen nog wel via de webshop maar met de matrassen ligt het stil. We bezorgen nog en geven advies. De zaak is 500 vierkante meter, als ik hier twee klanten heb met mondkapjes op, denk ik dat je minder gevaar loopt besmet te raken dan bij de supers. Maar ja we moesten dicht.”

Juwelier Harry Dollekamp blijft dicht
Juwelier Harry Dollekamp heeft de zaak op slot. Al veertien dagen. Hij heeft zelf corona. “Bijna over.” Zijn vrouw ook. “We missen de omzet voor Kerst. Jammer, maar het is niet anders. En online of met sieraden bij klanten thuis? Ik heb er even over gedacht, maar nee. We blijven dicht tot het eind van de lockdown.”

Ook Ricco Koster en zijn vrouw Sandra van Leferink Schoenen Nijverdal aan de Grotestraat zijn geveld door corona. “Maar gelukkig niet erg ziek. Ja, we missen het klantcontact. De verkoop gaat online wel door. Zowel plaatselijk als landelijk, maar niet in verhouding tot wat we anders in de winkel zouden verkopen. Dat is echt een fractie van onze normale omzet.”

Lokale ondernemers helpen
In Hellendoorn heeft Rob Loomans met zijn AH het initiatief genomen lokale ondernemers te helpen. Hij staat pal voor de gedachte van noaberschap en brengt dat ook in de praktijk. Zo heeft hij in zijn zaak de bloemen van AH verbannen en die ruimte aan de Blommerije gegeven om daar hun boeketten en planten te verkopen. Ook de non-food artikelen van AH zijn opgeruimd en daarvoor in de plaats staan nu producten van de plaatselijke Marskramer. 

Noaberschap
“Ik heb bewust deze twee ondernemers plaats geboden. Ik zou wel meer willen, maar anders wordt het te druk in mijn zaak. Het gaat alleen om artikelen die we anders ook zelf verkopen”, vertelt de Hellendoornse ondernemer. Wel heeft hij de Hubo Hellendoorn Aszink Bouwmarkt werkzaamheden in de AH laten uitvoeren. En ook heeft hij daar 180 kerstpakketten besteld. “Nu kan ik hen helpen en de volgende keer helpen ze mij. Dat is de bedoeling van Noaberschap in het dorp. Samenwerking maakt iedereen sterker”, legt Loomans uit.