Zakelijk

Steenbergen Schoenen jubileert: 75 jaar lang handel in schoenen

RIJSSEN – Steenbergen Schoenen is een gevestigde naam in de wereld van schoeisel. In dat opzicht is het dan ook niet zo vreemd dat deze schoenenwinkel deze week haar albasten jubileum viert. Waar opa Jan Steenbergen pal na de oorlog, in 1946, de onderneming op kleine schaal startte met het herstellen van schoenen, staat er thans een firma van formaat mét al enige jaren een succesvolle webshop.

We duiken even in het verleden, terug naar het midden van de vorige eeuw. De oude Steenbergen richtte zich in eerste instantie op reparatie. Hij haalde de schoenen op, bij de klanten en na het herstellen knoopte hij ze met de schoenveters aan het stuur van zijn fiets en bracht ze op die wijze weer terug. Het zijn inmiddels herinneringen aan lang vervlogen tijden. Kleinzoon Jurgen Steenbergen staat samen met broer Jan en zus Madeleine als derde generatie aan het spreekwoordelijke roer. Hun vader Wim springt zo af en toe ook nog bij.

De liefde voor het schoenmakersvak zit al lange tijd in de familie. Grondlegger van de zaak, Jan Steenbergen, interesseerde zich al op jonge leeftijd in het herstel van schoeisel. Als twaalfjarig jochie werkte hij al bij schoenmakers in Rijssen en Almelo. In de Tweede Wereldoorlog volgde hij in de avonduren de opleiding tot schoenhersteller, waarvoor hij in augustus 1942 zijn diploma mocht ontvangen. Na de oorlog nam hij het besluit om voor zichzelf te beginnen. Toentertijd bestond het werk met name uit het herstellen van werkschoenen en herenschoenen. De schwung zat er in, het bedrijf groeide en zodoende besloot Jan om ook nieuwe schoenen te gaan verkopen. In eerste instantie waren dat herenschoenen, maar later ook kinderschoenen.

Haarstraat
In 1957 werd een nieuw onderkomen gebouwd aan de Haarstraat 54. Naderhand zijn er nog enkele panden bijgekocht, maar de schoenenzaak zit nog altijd op de plek waar Jan senior startte met het herstellen van schoenen. De liefde voor het vak werd met de paplepel ingegoten bij de familie Steenbergen. Ook zoon Jan de opleiding tot schoenmaker en kwam in de zaak. Dat was in 1970. De zaak aan de Haarstraat werd verbouwd en Jan jr. ging met zijn vrouw boven de winkel wonen. Senior heeft echter niet lang van de verbouwde winkel kunnen genieten, want op slechts 51 jarige leeftijd overleed hij in 1971 in de winkel aan een hartstilstand.

Door die plotselinge verandering kwam ook Wim Steenbergen in de zaak. Hij wilde eigenlijk zijn brood verdienen in de autobranche, maar dat liep door deze familiaire omstandigheden anders. Zijn hulp was meer dan welkom. Het waren florerende tijden voor het schoenmakersambacht. In de hoogtijdagen waren er wel vijf schoenmakers aan het werk. Een goed paar schoenen weggooien als de hakken en zolen versleten waren deed men niet; die werden nog minstens een of twee keer gerepareerd.

Er is in de loop der jaren veel veranderd, ook in het ambacht. “We repareren nog altijd schoenen, maar niet meer zo massaal als toen”, duidt Jurgen Steenbergen. Ook het sociale aspect is beduidend minder geworden. “Klanten blijven niet meer uitgebreid en gezellig praten. Ze geven nu hun schoenen af, gaan winkelen in de stad en op de terugweg halen ze hun schoenen weer op.” 

Damesafdeling
De familie Steenbergen heeft de ontwikkelingen altijd op de voet gevolgd. “We hadden al heren- en kinderschoenen, maar in 1981 is de winkel weer verbouwd en hebben we ook een damesafdeling geopend. We hebben die tak van sport eerst grondig bekeken, want het werkt allemaal net even anders dan bij de heren en de kinderen, maar we zijn er op het juiste moment mee begonnen en we hebben er geen spijt van gehad”, duidt Jurgen. “Je kunt zeggen dat vanaf dat moment ook de schoenenbranche veranderde: schoenen waren gebruiksartikelen maar werden nu modeartikelen.”

In 1997 overlijdt Jan jr. aan een ernstige ziekte en zet Wim Steenbergen de schoenenzaak van zijn vader alleen voort. Vanaf dat moment doen ook Jurgen, zijn broer Jan en zus Madeleine hun intrede in de zaak en ze werken er allemaal met plezier. De liefde voor de schoen als product staat centraal en met overtuiging zoeken ze de juiste schoen voor de man, vrouw en kind.

Sinds 2011 heeft de Rijssense onderneming ook een webshops. “Wij zijn vlot in die ontwikkeling gedoken,” vertelt Jurgen. “Het is een uitkomst. Vooral voor mannen die niet zo graag winkelen. ’s Avonds tevoren hebben ze dan met hun vrouw in de webshop mooie schoenen uitgezocht. Ze zoeken twee paar schoenen uit die ze mooi vinden. De man komt hier dan in de winkel om ze te passen en de keus is zó gemaakt. Kijk, dat is nu exact wat de meeste mannen graag willen.”

Steenbergen Schoenen bestaat deze week 75 jaar, met dank aan de grote klantenkring, die van vader op zoon en van moeder op dochter trouw is aan de schoenenwinkel. De coronacrisis heeft ook de schoenenbranche haar sporen achter gelaten, maar Jurgen is optimistisch. “We hopen natuurlijk dat we na deze nare periode weer lekker aan de slag te kunnen!”

Breng daarom eens een bezoek aan de winkel aan de Haarstraat 34, aan de rand van de winkelkern van Rijssen. Of kijk op www.steenbergen-schoenen.nl voor de complete collectie.