Zakelijk

Peter van den Heuvel, 35 jaar in de uitvaart

HELLENDOORN - Op 26 juni 2020 is het exact 35 jaar geleden dat Peter van den Heuvel, uitvaartleider in de regio Hellendoorn-Nijverdal, het diploma uitvaartleider bij de Stivu behaalde. Een mooi moment om bij stil te staan en terug te kijken op 35 jaar werken in de uitvaart.

Peter werkte oorspronkelijk bij de Ambulance Dienst GGD regio Zwolle. Na een overlijden in de familie kwam hij in aanraking met het beroep uitvaarleider. Een beroep waarin hij direct kansen en verbeteringen zag; hij besloot dan ook naast zijn werk de studie uitvaartleider bij de Stivu op te pakken. Na het slagen in 1985 kon hij direct aan de slag. Eerst in loondienst bij een begrafenisvereniging en een landelijke uitvaartonderneming en daarna als zelfstandig ondernemer. Aangezien er geen opvolging voor zijn onderneming was is Peter van den Heuvel uitvaartverzorging in 2018 overgenomen door Vredehof en werkt Peter in volle tevredenheid onder de vlag van Vredehof.

In de 35 jaar dat Peter in de uitvaart werkt heeft hij veel uitvaarten mogen begeleiden. Grote uitvaarten, kleine en intieme uitvaarten en uitvaarten van mensen met speciale wensen. Iedere uitvaart is uniek en daarom ook bijzonder. En dan natuurlijk de uitvaarten van nu, met alle beperkingen. Peter geeft aan dat het nu extra voldoening geeft wanneer de familie ondanks alle restricties rond het coronavirus op een mooie manier afscheid kan nemen van haar geliefde.

Door de tijd is het beroep ook veranderd. De mensen zijn veel mondiger geworden en denken ook zelf meer mee. Peter vindt dit een goede ontwikkeling. Er wordt tegenwoordig meer met de familie samengewerkt om de uitvaart vorm te geven. Kennis en ervaring van de uitvaartleider wordt daarin gebundeld met de wensen van de familie.

Maar het meest bijzondere aan alle uitvaarten is toch dat je van een familie het vertrouwen krijgt om tijdens een moeilijke tijd steun en toeverlaat te mogen zijn. Als de uitvaart voorbij is en alles is naar wens van de familie en tot volle tevredenheid verlopen, geeft dat Peter de energie om vol passie de volgende uitvaart te regelen. Tot slot geeft Peter nog aan dat het voor een uitvaartleider belangrijk is om steun en begrip te hebben van de eigen familie. Door de jaren heen zijn er regelmatig afspraken verzet of afgezegd omdat Peter geheel onverwacht een melding van overlijden kreeg. Hij is zijn vrouw en kinderen dan ook dankbaar: zonder die steun is het onmogelijk om 35 jaar in dit vak vol te maken.
Meer informatie over Peter van den Heuvel en over Vredehof op www.vre