Zakelijk

Lunchroom Lorkeers gebruikt fairtrade producten en ontvangt fairtrade stickers

HELLENDOORN – Het is lekker druk en heel gezellig op het terras en in de lunchroom van bakkerij Lorkeers in het centrum van Hellendoorn aan de Schapenmarkt. Rina van den Born en Addie van Sparrentak van de werkgroep Fairtradegemeente Hellendoorn zijn hier naartoe gekomen om aan Gerlinda Lorkeers officieel de stickers uit te reiken waarmee de zaak duidelijk kenbaar kan maken dat er verschillende fair trade en biologische producten verwerkt en gebruikt worden.

De aanzet hiervoor was al een poosje terug, in februari, gegeven maar door alle coronaperikelen en de vakantiedrukte kwam het er pas onlangs van om het geheel echt te laten ingaan en op papier te zetten voor beide partijen. De lunchroom wordt nu ook vermeld op de landelijke site van Eerlijk Winkelen. Vooral toeristen raadplegen deze site met verschillende symbooltjes voor fair trade, duurzame en eerlijke biologische producten als ze ergens anders zijn.

“We zijn al een paar jaar bekend met fairtrade”, begint Gerlinda het gesprek. “We kopen onze grondstoffen heel bewust in. Het liefst ook biologisch. Fruit dat we gebruiken voor onze gebakjes komt van een kweker uit Zevenaar. En ook de bananen in het gebak worden geleverd door een fairtradebedrijf. De thee en koffie die we in de lunchroom schenken, kopen we in bij Peeze. Het verhaal over de oorsprong van de thee en verdere informatie staan te lezen op het theezakje. Ook de lekkere Belgische chocolade, van het merk Callebaut, die we verwerken in onze bonbons is fair trade van oorsprong. Verder is ons desembrood dat veel aan restaurants geleverd wordt puur biologisch.”

Duurzaamheid staat bij bakkerij Lorkeers eveneens hoog in het vaandel. Zo wordt eind augustus de huidige verlichting in de zaken in Nijverdal, Hellendoorn en de Kruidenwijk vervangen door veel zuinigere ledverlichting. Dat scheelt aanmerkelijk in het stroomverbruik.
Gerlinda Lorkeers vertelt verder nog dat bij het bedrijf serieus gekeken wordt naar de aanschaf van zonnepanelen voor op de bakkerij aan de Rijssensestraat in Nijverdal.