Zakelijk

Kringloop Nijverdal houdt grote feestelijke opening compleet met superacties

NIJVERDAL – Zaterdag 28 augustus moet je beslist even naar Kringloop Nijverdal aan de Nijverheidsweg 6. Van 10.00 tot 17.00 uur houden Astrid en Jos Fikken een feestelijke opening van hun grote nieuwe kringloopwinkel. Alleen op die zaterdag krijgen klanten 50 procent korting op alle artikelen en is er voor elke bezoeker vanaf 11.00 uur een gratis portie poffertjes. Om verwarring te voorkomen het gaat om de Kringloop Nijverdal in het midden van de Nijverheidsweg richting Gamma. Niet die op de hoek van de Nijverheidsweg. “We vullen elkaar aan. Samen vormen we een soort kringloopboulevard, net als een meubelboulevard”, denkt Astrid hardop.

In de hal van Kringloop Nijverdal, 1000 vierkante meter vol stijf gevulde stellingen, is werkelijk van alles te koop. Van bruidsjurken tot incontinentiemateriaal en van klokken tot trampolines...Van boeken tot wasmachines en van spiegels tot grasmaaiers... Wat je ook maar bedenkt bij de nieuwe Kringloop Nijverdal is het waarschijnlijk wel te koop. En het assortiment is steeds wisselend. “Met kleding zijn we onlangs begonnen. Vandaar een provisorisch pashokje”, legt Astrid uit. Voor bijzondere spullen heeft ze een 'brocante hoekje' ingericht. Het is een anders dan anders kringloop omdat de artikelen die verkocht worden binnenkomen via de huisontruimingsservice van haar man Jos. Naast de hal is nog een opslagruimte van 750 vierkante meter vol met kasten en banken en honderden bananendozen vol spullen die nog nagekeken moeten worden. De opslaghal is niet voor het publiek geopend. “Heel soms mogen klanten er snuffelen”, zegt Astrid lachend. Ze lacht niet als ze vervolgt wat klanten soms doen. “Ik prijs alles maar dan halen ze de prijsjes eraf voor ze naar de kassa gaan. Daar gaan we scherp op letten.” Ook is ze niet blij met mensen die spullen breken vandaar de bordjes met 'Breken is betalen'.

Grotere bekendheid
Kringloopwinkels zijn tegenwoordig hip. Recyclen is goed voor het milieu. Klanten kiezen er bewust voor. Het loont de moeite er regelmatig binnen te lopen, want je weet nooit. Natuurlijk kun je bij Kringloop Nijverdal met pinpas betalen. En denk niet dat er niets voor kinderen is; oma's en opa's hebben ook speelgoed in huis voor de kleinkinderen. Alle legpuzzels zijn compleet, worden door een stichting nagekeken. Wat niet in de winkel kan, gaat naar een goed doel. “Nog lang niet alle inwoners van de gemeente weten dat we hier Kringloop Nijverdal begonnen zijn”, zegt Astrid Fikken. “Daarom houden we deze feestelijke opening.” Met vijf parttime medewerkers runt zij Kringloop Nijverdal op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. “Het ligt in de bedoeling om vaker open te gaan, maar dat is afhankelijk van het personeelsaanbod. We hadden een poosje iemand die klokken repareerde. Zo'n handig persoon zouden we goed kunnen gebruiken. Als er iemand zich aangesproken voelt, mag hij zich bij mij melden.”

Op de website www.kringloopnijverdal.nl is heel veel te bekijken en te reserveren. De website bijhouden is een hele klus die Astrid aardig wat tijd kost.

Ontruimingsbedrijf, hoe het begon
Kringloop Nijverdal is eigenlijk het resultaat van de vraag van een makelaar. “Dat was in 2014.”Jos heeft al vaker verteld hoe het begonnen is. Vroeger had hij een garagebedrijf en een makelaar vroeg hem bij een huisverkoop of hij de auto in de garage weg wilde halen. Vervolgens kwam de vraag of hij ook het huis wilde leeghalen. Van het een kwam het ander en nu is J.O.S. Ontruimingservice een fulltime ontruimingsbedrijf. De garage is gestopt en eigenlijk is Jos Fikken heel tevreden over zijn nieuwe werk. “Het is beter te plannen. In een garage is het vaak stressen. Met een auto kan zomaar wat gebeuren en dan moet ie meteen gemaakt.” In heel Overijssel doet hij met z'n medewerkers huisontruimingen. “Wat ik allemaal niet tegenkom! Ik ben nergens meer verbaasd over.” Maar toch gebeurde er een poosje terug iets wat zelfs hem te gortig was. Hij twijfelt of hij het vertellen moet, begint dan toch: “Ik werd gebeld of ik een kamer leeg wilde halen. Een afspraak maken was moeilijk. Maar uiteindelijk kon ik dezelfde avond terecht. Toen ik daar kwam lag er een dode mevrouw op het bed. De dochter zei ik leg wel even een laken over moeder. Toch ben ik daar weggegaan en heb gezegd na de begrafenis kom ik wel terug.” Een ander verhaal gaat over een man van 91 jaar die langskwam om vast orde op zaken te stellen. Jos: “Hij heeft twee kinderen, een woont in Zeeland en een in Nieuw-Zeeland. Hij heeft mijn kaartje neergelegd voor als hij komt te overlijden. Maar het is een heel fitte senior. Ik denk dat hij nog lang leeft.”

Vaak komt Jos in actie na een overlijden van ouderen, maar ook als senioren verhuizen van hun grote huis naar een verzorgingsappartement. Woningstichting Reggewoon is een goede klant. “De kinderen willen op wat persoonlijke dingen na de spullen van hun ouders niet en zijn blij als ze niet het hele huis hoeven leeg te halen. Het is jammer dat antiek en kristal niet meer hip is. Mensen denken dat ze dure spullen hebben, maar daar is weinig vraag naar. Wel naar vintage uit de jaren '70 en '80.”