Zakelijk

Karin Barth helemaal in haar element als nieuwe manager ZINiN Bibliotheek

NIJVERDAL – Zes weken is Karin Barth nu aan de gang als nieuwe manager van de bibliotheek aan de Willem Alexanderstraat en de andere vestigingen in de gemeente. Zij zegt nog bezig te zijn zich in te werken, maar zo te zien zijn de contacten met medewerkers en collega's al prima in orde.

”Samen met het Toeristisch Bureau Hellendoorn en het ZINiN Theater stappen nemen en toekomstgericht werken, zie ik als een van mijn grote opdrachten”, merkt ze serieus maar toch lachend op.

Karin Barth is een vrolijke vrouw en regelmatig breekt ze, als ze vertelt, spontaan in lachen uit. Ze komt uit Rucphen in Brabant en heeft al bij verschillende bibliotheken verspreid door het land gewerkt. “Ik was een leeskind. In m'n geboorteplaats heb ik de hele bibliotheek uitgelezen.”  Na de middelbare school bezocht ze de PABO in Breda. Jeugd en jongeren hebben nog steeds haar speciale belangstelling. Daarna deed ze nog een HBO-opleiding Informatie Dienstverlening en Management in Tilburg en werkte ze als stagiaire op de jeugdafdeling van een bibliotheek in Roosendaal.

In 1998 verhuisde ze naar Den Haag waar de bibliotheek in Voorburg haar werkterrein werd. “Speciaal publiek, veel jongeren, veel Engelstalige boeken en bridgeclubtypes”, herinnert ze zich. Na Voorburg volgde Wierden, toen woonde Karin Barth in Nijverdal; daarom kent ze de gemeente goed. Ook bij de OBD, de Overijsselse Bibliotheek Dienst (nu Rijnbrink) was ze actief als consulent educatie. Na 2008 was ze nauw betrokken bij de grote vernieuwingsprojecten van de bibliotheek in Deventer met als kers op de taart de nieuwbouw van de bibliotheek aan de Stromarkt. “Heel bijzonder om dat allemaal mee te maken. Ik was daar onlangs terug en ken daar elk schroefje!” 

Maar dat is afgerond en daarna zocht ze een nieuwe uitdaging: “In Nijverdal had René Lueks afscheid genomen en dat leek me een heel interessante functie. De combinatie met ZINiN, de banden met het onderwijs, Breinreis, het mooie gebouw, trokken me aan. Ook de kansen die ik zie in zo'n totale organisatie. De bibliotheek als informatiepunt voor de hele bevolking. De educatieve functie, maar ook het sociale contact aan de leestafel. Werken aan voorzieningen voor de kleine kernen. Samenwerken met lokale organisaties en inspelen op de vraag van de inwoners.” In dit verband noemt ze de studiekring, de spreekuren en de schrijfgroep. Vanuit de inhoud wil de gedreven bibliotheekmanager verder werken aan de programmering van ZINiN. Ook de samenwerking met de andere bibliotheken in de provincie vindt ze heel belangrijk. “En de bibliotheek moet vooral laagdrempelig zijn. Het zou heel mooi zijn als de bibliotheek net als in de Scandinavische landen gratis was.”

Karin Barth heeft het druk, maar gelukkig kan ze zich onderweg naar huis ontspannen met True crime podcasts. Verder wandelt ze graag met de honden in het bos en natuurlijk leest ze veel. “Op dat gebied ben ik een veelvraat. Jeugdboeken, bijvoorbeeld Gozert van Pieter Koolwijk, alles van Jonas Jonasson, Bart Moeyaert en Edward van de Vendel.”