Zakelijk

Haar liefde voor Angel brengt Nathalie vreugde in nieuw beroep

Fotograaf: FotograVera

ENTER/NIJVERDAL – Afgelopen maandag was het dierendag. De dag waarop huisdieren en hun baasjes in de belangstelling staan. Veel dieren worden dan extra verwend. Maar eigenlijk zou elke dag dierendag moeten zijn. Niet dat huisdieren verwend moeten worden, maar gewoon gerespecteerd en met liefde behandeld.

Nathalie Brinkman woont nu in Enter, maar ze komt uit Nijverdal en wil op termijn wel weer terug: “Een huis of boerderijtje met wat grond eromheen, liefst aan de rand van het dorp.” De reden is dat ze werkt als gedragstherapeut voor honden. Maar dat was niet altijd zo...

“Ik ben ongeveer tien jaar financieel medewerkster geweest”, begint ze. “Maar ik liep vast. Burn out en PTSS-verschijnselen. Kwam thuis, in de ziektewet en ik dacht wie ben ik, wat wil ik met de rest van mijn leven. In die tijd kwam Angel bij ons in huis, een kruising tussen een Mechelse herder en Staffordshire Terriër.” Nathalie is dol dieren, speciaal op honden en paarden. Angel kwam uit een asiel. “Het is echt een hond voor mij. In het begin ging het goed, maar na een poosje begon Angel heel ander gedrag te vertonen.”

Het bleek dat de hond niet gesocialiseerd was, gefrustreerd en mishandeld. Een hond met een rugzakje dus, terwijl haar bazin ook in de problemen zat. Er kwam een hondengedragsconsulente aan te pas; de in de hondenwereld heel bekend Anniek Winters. En Angel veranderde totaal. Ze werd een loyale, tolerante, lieve hond. Om een lang verhaal kort te maken Winters raadde Nathalie aan ook dit vak te kiezen en zij vond het een prima idee. Sinds twee weken heeft Nathalie haar eigen bedrijf als hondengedragsconsulente. Enthousiast vertelt ze: “Ik heb al aanvragen uit Noord-Holland, Overijssel, Limburg, Brabant, Zuid-Holland en zelfs uit Noorwegen!”

Opleiding
Om hondengedragstherapeut te worden heeft Nathalie een gedegen opleiding gevolgd. Een opleiding in drie delen: deel 1 een vijfdaagse training, deel 2 een vierdaagse en deel 3 anderhalve dag. Alle delen worden afgesloten met een certificaat. Ook loopt ze mee met hondentrainers. “Ik wil zo veel mogelijk zien en leren en van daar uit mijn eigen methode verder ontwikkelen. Het gaat erom een mooie relatie met je hond te ontwikkelen.”

Een hondengedragstherapeut begint met een mailtje over de situatie. Vragen wat er speelt. “Ik ga zeker kijken hoe de situatie in huis is. Met het baasje in gesprek. Kijken hoe de hond loopt met de man en de vrouw. Afhankelijk daarvan bepaal ik het aantal consulten. Een consult duurt anderhalf uur. En er is altijd een nazorggesprek. Ik ga voor kalm leiderschap.” Vroeger had Nathalie zelf ook weinig geduld, nu heeft ze 'engelengeduld'.

Aanvragen komen via Facebook en Instagram en de website. En over later droomt Nathalie over hondenopvang aan huis, waar alle rassen welkom zijn. Ook noodopvang. Over haar eigen hond zegt ze: “Staffords zijn schatten. Tolerant. Loyaal, een schoothond. Maar vaak verkeerd opgevoed en verkeerd begrepen.”