Zakelijk

Farm Food Nijverdal: ‘Gezondheid van de honden staat voorop’

Familie De Weerd van Farm Food: Vader Gerrit en zoons Maarten (links) en Michiel (rechts)

NIJVERDAL – Farm Food Nijverdal heeft één van de grootste panden in de gemeente Hellendoorn, maar familie De Weerd blijft bescheiden. “We hoeven niet van de daken te schreeuwen dat we een goedlopend bedrijf hebben. We blijven gewoon normaal doen”, zegt Gerrit de Weerd in samenspraak met zijn twee zonen Michiel en Maarten, die samen met directeur Alfred de Vreeze het bedrijf runnen.

Farm Food maakt voeding, afgestemd op de volledige behoeften van de hond, zodat een zo lang en gezond mogelijk leven wordt gewaarborgd. “Dit bereiken we door in de voeding alles weg te laten wat de gezondheid kan schaden en toe te voegen wat de hond van nature nodig heeft om gezond te blijven.” Het motto van het bedrijf “Honden Eerst” is duidelijk: alles draait om de gezondheid van de honden. “Geen enkel product in ons assortiment is schadelijk voor honden. Wij vinden verkoop van onze producten ook niet het belangrijkste, wij willen dat de honden een gezond en goed leven hebben. Daar zetten we alles voor opzij!”

Oprichter en vader Gerrit erkent dat hij niet had verwacht dat Farm Food zo’n groot, goedlopend bedrijf zou worden met veertig medewerkers en zo’n dertig medewerkers vanuit Stichting Noest, een organisatie die zich inzet voor mensen bij wie een reguliere baan niet direct voor de hand ligt. “Het begon in 1982 toen ik gevraagd werd om verschillende merken hondenvoeding te testen. Ik werkte toen nog als consultant in de varkenshouderij met onder andere honden als grote hobby. Om te testen moest er een controlevoer zijn. Dat heb ik toen zelf samengesteld. Er namen twee dierenasiels en tien kennels deel aan het onderzoek. Zij waren zo enthousiast over dit voer dat ze het testvoer graag wilden houden en zo is het balletje gaan rollen”, legt Gerrit uit.

Farm Food werd in eerste instantie gerund door Gerrit en zijn vrouw Ingrid en later ondersteund door hun twee zonen Michiel en Maarten. Maar Farm Food kreeg een steeds bekendere naam en steeds meer klanten. In 2001 besloot Gerrit zijn werk als agrarisch adviseur in binnen- en buitenland op te zeggen om zich te richten om zijn eigen bedrijf Farm Food. “We begonnen in een kleine slaapkamer, maar daar groeiden we al snel uit. Toen verhuisden we in 2004 naar een vrijgekomen koeienstal, later uitgebreid met twee locaties op het industrieterrein, wederom te klein. In 2019 hebben we dit geweldige pand op ’t Lochter 3 gebouwd, écht een droomlocatie. We hebben het voordeel dat achter en naast ons geen nieuwe bedrijven komen vanwege Ecozone en Natura 2000.” 

Het klinkt allemaal rooskleurig, maar in 2009 kreeg familie De Weerd een flinke klap te verwerken. Gerrit kreeg te horen dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel zou zitten door een hoge dwarslaesie. “Gelukkig kon ik nog ‘gewoon’ nadenken en de mensen aansturen als een dirigent”, zegt Gerrit met een knipoog. Vanaf januari 2021 heeft Gerrit een groot deel van zijn werk uit handen gegeven en runnen Maarten en Michiel samen met Alfred de Vreeze het bedrijf.

Michiel en Maarten
Michiel werkt al sinds 2004 als IT’er bij Farm Food, maar heeft daar door de groei van het bedrijf inmiddels een fulltime-klus aan. Hij is verantwoordelijk voor alle ICT-techniek, marketing en social media. “Het begon met één product, maar inmiddels hebben we zoveel producten aan het assortiment toegevoegd dat ik het niet meer alleen kan”, legt Michiel uit. Volgens Michiel zijn er veel voordelen aan zijn IT-achtergrond. “Zo waren we het eerste bedrijf op het gebied van hondenvoeding met een eigen website. Dat maakt me wel een beetje trots”, aldus Michiel. 

Maarten kwam na zijn studie Diermanagement & Dierwetenschappen in 2012 bij het bedrijf. “Ik heb eerst bij verschillende bedrijven in de keuken gekeken, maar op een gegeven moment kon mijn vader mijn hulp wel gebruiken. Ik begon alleen in de export en als voedingsdeskundige, maar dat hebben we langzaam weten uit te breiden naar op dit moment zeven voedingsdeskundigen. Ja, we zijn flink gegroeid.”

Toekomstplannen
Voor de familie De Weerd is het draaiende houden van Farm Food het belangrijkste, al willen ze ook groeien. “We willen dit concept ook uitrollen naar het buitenland. Alles wat we in Nederland in veertig jaar hebben opgebouwd, willen we versneld naar het buitenland zien te krijgen”, leggen Maarten en Michiel uit. Binnenkort neemt Gerrit helemaal afscheid als directeur van het bedrijf. Hij stopt als directeur en wordt ambassadeur en adviseur van Farm Food: “Na zoveel jaar is het goed geweest en kunnen Michiel, Maarten en Alfred de Vreeze het goed overnemen!”