Zakelijk

Eigenaren Löwik Meubelmakerij restaureren een van oudste panden van Nijverdal

NIJVERDAL – In de Salomonsonstraat is het net of je een eeuw teruggaat in de tijd. En dat straatbeeld willen de eigenaren van Löwik Meubelmakerij behouden. Vandaar dat ze volop bezig zijn met de restauratie van het oude karaktervolle pand, waar eind negentiende eeuw de bond voor textielarbeiders was ondergebracht. 

Löwik Meubelmakerij zit in twee oude panden aan de Salomonsonstraat. Het witte pand is gebouwd in 1885, het ouder ogende pand met de naam van de vakvereniging ‘Eendracht maakt macht’ in de gevel stamt uit 1907. “Het is een prestigieus gebouw, gebouwd voor de vakvereniging. Twee of drie jaar later ging de aannemer failliet en de contributie leverde niet genoeg op voor het onderhoud aan het gebouw”, weet Wijnand Löwik. Op zijn mobiele telefoon staan meerdere zwart-wit foto’s met daarop het karakteristieke pand. Een daarvan staat zijn vader op.

Prachtig pand
In 1920 werd het pand verkocht aan de firma Westera, handel in meelwaren. In de jaren ’80 heeft vader Löwik het pand gekocht. Wijnand: “Een prachtig pand in een heel mooi straatje. Toen moest het al gerestaureerd worden, was er sprake van achterstallig onderhoud. Volgens mij is er in al die jaren weinig aan onderhoud gedaan. Mijn vader vond er zelfs nog een molensteen in de grond."

Wijnands vader heeft het pand als winkel gebruikt, maar door achterstallig onderhoud is Wijnand het gaan gebruiken als opslag. “En dat is jammer van zo’n karakteristiek pand. We willen het graag in ere herstellen zodat we straks drie verdiepingen hebben om onze meubels aan het publiek te tonen.” Na renovatie zal er 600 vierkante meter bij komen.

Vanwege het predicaat ‘gemeentelijk monument’ is de renovatie aan de buitenkant gebonden aan regels en voorschriften. “We willen dit prachtige pand graag in ere herstellen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het dak is gerenoveerd en geïsoleerd en we willen zo snel mogelijk een start maken met de ramen en kozijnen.” Dochter Joyce voegt toe: “Het is een van de oudste panden in Nijverdal, dat wil je in ere houden. Wat betreft het dak is het nog een kwestie van de puntjes op de i zetten. De dakgoot zit eraan, alleen de afvoer nog.” Probleem is dat de gemeente een bouwstop heeft opgelegd en het dak nader wil bekijken. “We hopen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt en dat we groen licht krijgen om verder te mogen gaan. Met het natte herfstweer in het vooruitzicht zal het water nieuwe schade aan het pand kunnen aanrichten.”

Halve eeuw familiebedrijf
De familie Löwik heeft nog steeds de hoop eind dit jaar klaar te zijn met de renovatie, want in 2022 bestaat het familiebedrijf Löwik Meubelmakerij vijftig jaar. Waar zijn vader vroeger onder de naam Löwik antiek verkocht, heeft Wijnand het roer omgegooid. “Het antiek is al 25 jaar geleden. Toen ik het bedrijf van mijn vader heb overgenomen heb ik de overstap gemaakt naar meubels op maat.” Samen met zijn vrouw Diana, dochters Jessica en Joyce en zoon Jeffrey runt Wijnand het familiebedrijf.

Unieke meubels op maat
Alle meubels worden naar wens van de klant gemaakt: van tafels tot kasten en van badmeubels tot kantoorinrichting. Niet alleen voor particulieren, Löwik levert ook aan horeca, supermarkten en kapsalons. Alles wordt naar wens gemaakt. “Eigen meubels kunnen we maken zoals de klant dat wenst. Dus in elke kleur, maat en model. Wij maken keukens, tafels, kasten, bedden, kinderkamers, buitenmeubels en verlichting. Dit alles wordt door ons in onze eigen werkplaats gemaakt, zodat men een uniek stuk in huis haalt. We maken veel meubels op maat, maar zouden in het gerenoveerde pand graag meer bieden, een soort standaard assortiment in onze showroom”, geeft Wijnand aan, die op authentieke wijze met potlood en papier eerst een schets maakt voor de klant.

In de huidige showroom is al een groot assortiment in diverse stijlen te vinden: nieuwe kasten in oude stijl, moderne tafels of een combinatie van staal met hout. Bij Löwik Meubelmakerij is er heel veel mogelijk. Ook voor de aankleding van het interieur kan men aan de Salomonsonstraat terecht. Achter de witte gevel bevindt zich 2000 vierkante meter vol met meubels en woonaccessoires. In de winkel zijn unieke stukken te vinden, waaronder verlichting, stoelen en cadeauartikelen. De winkel is tevens te bereiken aan de achterzijde (AH plein), met een grote parkeergelegenheid. “Kom eens binnen voor een impressie en een kopje koffie.” Een greep uit de uitgebreide collectie is tevens te vinden op lowiknijverdal.nl.