Zakelijk

A.J. Tuinmeubelen, een begrip in de regio

RIJSSEN - Wie de zaak A.J. Tuinmeubelen aan de Nijverheidsstraat 3 in Rijssen binnenkomt, ziet meteen de mooie en ruime opstellingen van de tuinmeubelen, de parasols en kleurrijke tuinkussens. Er is ontzettend veel keuze in materialen van de tuinsets. Bij A.J. Tuinmeubelen is alles op voorraad, de zaak beschikt over een grote magazijnruimte. “In september/oktober kopen we opnieuw in en dat wordt in januari/februari geleverd, mooi voordat het voorjaar begint”, aldus eigenaar Arjan Jansen die de zaak met zijn echtgenote Ina runt.

“Onze chauffeur levert de aangekochte artikelen bij de klanten.” Jansen begon in 1989 in loondienst bij P.B. Tuinmeubelen in het gebouw ‘De Kamgaren’ en nam de zaak over in 1991. Daarna veranderde hij de naam in A.J.Tuinmeubelen. Sinds 2011 is men gevestigd op de huidige locatie. “Er is in de jaren ontzettend veel veranderd in de tuinmeubelbranche. Het buiten zitten is veel meer een binnen-buitengebeuren geworden met alles erop en eraan zoals bijvoorbeeld een barbecue of complete buitenkeukens. Vroeger had men een tuinset, bestaande uit een witte kunststof tafel en dito stoelen. Het wit werd in de jaren wel smoezelig als het geheel altijd buiten stond. Vervolgens kwamen deze tuinmeubels er ook in onder andere blauw en groen. Dat was al wat minder besmettelijk en het oogde alweer moderner. Daarna kwamen het teakhout, aluminium en metaal in beeld. Teakhout is weerbestendig terwijl gewoon hout dat niet is, dus veel bewerkelijker.

“Tegenwoordig geeft men veel meer geld uit voor steeds luxer tuinmeubilair en complete lounge sets. De parasols worden ook steeds mooier en functioneler. Bijvoorbeeld met zwevende voet zodat deze niet zo meer in de weg staat bij de tuintafel. De meubels veranderden in de jaren van simpel wit kunststof naar teakhout en nu tegenwoordig is met name kunststofvlechtwerk (wicker) heel populair. Het zogenoemde ‘rope’ doet het ook goed evenals de teakhoutentafelbladen met aluminium of r.v.s onderstel, een mooie combinatie.” Rope wil eigenlijk zeggen ‘touw’ maar het is niet en simpel stuk touw. Het lijkt er enigszins op en het meubilair heeft hierdoor een chique en trendy uitstraling maar het heeft een omhulsel van bestendig acrylaat, dus weerbestendig. Het is sterk en minimaal rekbaar materiaal. Voor een uniek design worden er prachtige patronen en knopen gevlochten. “Wij zijn al 25 jaar dealer van het merk 4 Seasons Outdoor oftewel 4SO. Dit is echt een kwaliteitsmerk met een uitstekende garantie. Bij A.J. Tuinmeubelen maakt men tevens stoelkussens op maat.” Een stoel of bank zit pas lekker wanneer de kussens goed zijn. We hebben natuurlijk ook de standaard maten voor de verstelbare stoelen maar veel tuin- en loungesets hebben een speciale maat kussens. Die verslijten in de jaren of worden groezelig terwijl het meubilair nog goed is. Men kan dan bij ons nieuwe kussens laten maken op maat en kiezen uit allerlei kleuren. We hebben ook ademende hoezen op maat die over de tuinset getrokken kan worden zodat de kussens droog blijven en die er niet altijd afgehaald hoeven te worden.”

In de showroom heeft Jansen een overkapping, zodat mensen kunnen kijken hoe hun uitgekozen meubilair staat. De meesten hebben tegenwoordig een overkapping dus vandaar. Van tuinsets kunnen tevens verschillende combinaties van tafels en stoelen worden gekozen. Zie ook de website: www.ajtuinmeubelen.nl.