Uitgaan & Cultuur

Zunnewendefestival Hellendoorn muziek, theater en dialectcultuur

HELLENDOORN – Het Zunnewendefestival van 2019 is er een die de zomer goed heeft ingeluid. Waar ’s middags vooral kinderen het veld bevolkten, was het ’s avonds de beurt aan de volwassenen die konden genieten van een warme, zwoele zomeravond bomvol muziek en theater.

Tijdens de familiemiddag konden de kinderen zich vermaken met de spellenwand, de archeologie, het schminken, het snoephuisje, pannenkoeken bakken, kunsten maken met de staalwals, Dolf Moed helpen met zijn tijdmachine, luisteren naar vertellingen met muziek... Het was haast teveel!

Met een lekker zonnetje was het heerlijk toeven op Landgoed Schuilenburg. Tussendoor konden de bezoekers lekker eten bij de verschillende foodtrucks en in de middag was er dan ook de officiële opening van het festival door Anja van den Dolder, cultuurwethouder van de Gemeente Hellendoorn. Direct daarop betrad Gé Reijnders samen met de Nijverdalse KSW het podium voor zijn afscheidsshow 'Oetbloaze'. Op het kasteelterrein volgden daarna nog Frisicana en de firma Weijland.

Verspreid over het terrein waren kampvuurspeelplekken ingericht, waar artiesten driemaal een optreden gaven. Herman Kampman en Co, Leon Moorman, Gerlinde Endeman met haar jongens, Marleen & Ilona lieten het publiek lachen, mee swingen en vooral genieten.

Aan de Regge was het Twente Hoes te vinden, waar de Twentse taal en cultuur in het zonnetje gezet werd met een mini pruuverieje van lekkere Twentse hapjes, gedichten en optredens. Dialectoloog Harrie Scholtmeijer vertelde over dialecttaal en Twentse spreuken en gezegden. Op de Regge voer zachtjes 'de Schuilenburg'. De boot bracht de bezoekers naar een prachtig stukje bos waar het levensliederenkoor 'Met hart en Smart' over de liefde zong.

Terug op het kasteelterrein was er 's avonds het laatste optreden. Thijs Kemperink zorgde er met zijn nuchtere Twentse humor voor dat lachsalvo’s opstegen. Met een brede glimlach op de gezichten verlieten de gasten uiteindelijk het terrein.