Uitgaan & Cultuur

Vrijwilligersprijs Overijssel 2020 voor Dag!enDoen!

Statenlid Renilde Huizenga overhandigt bestuurslid en vrijwilliger Everlien Schoterman coronaproof de feestelijke bos bloemen

HELLENDOORN – De provincie Overijssel heeft aan het initiatief Dag!enDoende Vrijwilligersprijs 2020 toegekend. Statenlid Renilde Huizenga, reikte de prijs in het Langhuus in Wijhe uit aan de drie bestuursleden van de stichting Dag!enDoenEverlien Schoterman, Alex Reinders en Wim Nijman. “Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend”, betoogde zij. “Het is belangrijk om dit te ondersteunen. Zeker waar het initiatieven zoals Dag!enDoenbetreft, gericht op het tegengaan van eenzaamheid. Altijd belangrijk, maar nu urgenter dan ooit.” 
 
Dag!enDoenis door de initiatiefnemers Karin Köster en Jan van Sandwijk in eerste instantie opgezet voor ouderen. Karin Köster: “Er wordt in gemeenten zoveel georganiseerd, maar soms doen er maar weinig oudere mensen mee. Je kunt wel meer organiseren, maar daar zit het hem niet in. Jan van Sandwijk heeft met Raymond Snijders, van Webshade in Raalte, een app ontwikkeld, die elke dag laat zien wat er te doen is. Mensen krijgen via Dag!enDoeneen tablet, waar de app op is geïnstalleerd. Dankzij een flexibel vervoerssysteem en de inzet van vrijwilligers, kunnen mensen bijvoorbeeld om tien uur beslissen aan een activiteit deel te nemen, en zijn ze om elf uur al ter plaatse. De vrijwilligers – meedoeners noemen we ze – helpen ze op weg met het gebruik van de tablet en helpen mensen als dat nodig is, ook bij het vervoer.” 
 
Sinds begin 2019 is er een stichting met een bestuur. Het initiatief, gestart in Olst-Wijhe, ontwikkelde zich in vogelvlucht. Ook andere gemeentes in de provincie staan in de startblokken of hebben interesse om Dag!enDoenaan hun inwoners aan te bieden. Dalfsen, Hellendoorn, Wierden en Losser zijn er al klaar voor, Raalte en Hardenberg zullen ook volgen. Bestuurslid Wim Nijman: “Er is een toenemen8de vraag van gemeenten om het systeem ook voor andere doelgroepen te gebruiken. Het is aangepast en kan nu ook ingezet worden voor bijvoorbeeld jongeren of statushouders.” 
 
Inmiddels is Dag!enDoen! 2.0 ontwikkeld: Binnenkort heeft het systeem ook een mogelijkheid voor een digitale huiskamer of digitaal leslokaal en kunnen mensen iedere week een nieuwe film bekijken via een streamingsdienst voor rechtenvrije films. Ook het spelen van spelletjes via de app is mogelijk en iedere dag is er een filmpje beschikbaar waarin een vrijwilliger een gedicht voordraagt. Een belangrijke aanwinst – een belang dat wordt onderstreept door de Raad voor Ouderen – is het beeldbellen via een veilig en simpel systeem. 
 
Gemeenten die met Dag!enDoengaan werken, krijgen een digitale romp en worden op weg geholpen, maar rollen het lokaal naar eigen wens uit. De keuzes voor doelgroepen en de lokale organisatie waarmee wordt samengewerkt zijn aan de gemeente zelf. De achterliggende gedachte is altijd dezelfde: mensen stimuleren deel te nemen aan activiteiten, vervoer mogelijk te maken en sociale interactie vergroten.