Uitgaan & Cultuur

Voor kerstbomen en versieringen naar café De Kachel

NIJVERDAL – In de periode voor Kerst zou het druk en gezellig moeten zijn in de cafés. Maar, ja het is een overbekend verhaal; drukte mag niet. Corona. En het ziet er momenteel helemaal niet naar uit dat de maatregelen zullen verminderen. Eerder andersom. Als je een restaurant hebt, kun je nog met afhaalmaaltijden werken. Schrale troost, toch iets. Dan de cafés; een bier to go is geen optie. Dus moet je als cafébaas om te overleven iets anders verzinnen. Hoewel al die creatieve initiatieven eigenlijk geen zoden aan de dijk zetten.

Henri Geugies van De Kachel aan de Rijssensestraat is in de kerstartikelen gegaan. Bomen, ballen en alles wat erbij hoort. Hij vertelt: “Al in oktober toen ik hoorde dat de Duitse kerstmarkten gecanceld werden, heb ik allerlei kerstartikelen ingekocht. Mijn personeel blijft zo aan het werk. Dat vinden de dames fijn. Een week niet aan het werk is wel leuk. Als het langer gaat duren willen ze weer graag bezig zijn.”

Kerstbomen
Met de kerstbomen en -stukjes loopt het goed. Grinnekend zegt Geugies: “Ik heb best plezier in de kerstboomverkoop. Maar als iemand mij verleden jaar gezegd had dat ik nu kerstbomen zou verkopen, had ik dat niet geloofd.” De ondernemer vervolgt: “Het zijn lokale kerstbomen. Ik koop ze in Hellendoorn bij 'Karel Kerstboom' zo noem ik hem. Bomen met kluit, ik haal steeds nieuwe voorraad. Verser kan niet. Als iemand geen kluit wil, zaag ik die er af. De verkoop gaat door tot Kerst. In het weekend komt masterchef Vincent met broodjes pulled pork, hamburgers en braadworst.”

Toekomst
Na de Kerst gaat hij het programma van de nieuwe politieke partij Hop Hellendoorn schrijven en wil hij het café opruimen. Dat is nog best een klus. Terug naar normaal. Want serieus:” 't Is op. Elke week dat 't café niet open is, teren we in. We krijgen compnsatie, maar dat is niet genoeg om te overleven. 't Is echt op. Op 17 januari wil ik met De Kachel opengaan. Natuurlijk strikt volgens de regels. Alleen je weet tegenwoordig nooit waar je aan toe bent.”