Uitgaan & Cultuur

Scouting de Reggegroep viert 75-jarig jubileum met verschillende activiteiten

NIJVERDAL/HELLENDOORN – Niet alleen 75 jaar bevrijding wordt dit jaar in de gemeente gevierd. Ook Scouting de Reggegroep viert in 2020 dat 75 jaar geleden de Scouting, toen nog Padvinderij, hier opgericht werd. Dit heugelijke feit wordt gevierd met drie grote activiteiten; een ouder-kind dropping op zaterdag 25 januari, een groot groepskamp voor alle leden van 20 tot 24 mei in Enschede en een reünie op 24 oktober. Op zaterdag 4 januari was de blokhut van binnen en buiten al versierd met vlaggetjes en stond er een suikerspin voor de kinderen, die zich met ouders kwamen opgeven voor de ouder-kind dropping voor de bevers en de welpen.

Een commissie van drie dames, Marianne, Ellis en Karin, houdt zich bezig met de voorbereidingen voor de feestactiviteiten. Zij zetten de grote lijnen uit. “Het is belangrijk dat we ons gedragen weten door de leiding, dat iedereen er bij betrokken is”, merken ze op.

Vroeger en nu
In de zomer van 1945 begon Henk ten Brinke met een handvol jongens van circa 11 tot 15 jaar de eerste verkennersgroep. Nog steeds wordt zijn naam door de huidige leiding met een zekere trots uitgesproken als hopman Ten Brinke. Een jaar later kwamen de welpen, jongens van 7 tot 10 jaar erbij. In 1957 werd er een meisjesgroep (7 tot 10), de kabouters, opgericht en tevens een padvindstersgroep.

Er kwamen nieuwe leden, de groepen groeiden, splitsten en werden weer samengevoegd. Zij kregen mooie namen als de Reggewolven en Sioniehorde, en de Hakwadagstam. De bevers, kinderen van 5 tot 7, kwamen er in 1987 bij. Inmiddels had hopman Ten Brinke zich teruggetrokken en werd hij erelid. Er zijn nog drie andere ereleden: Ali Sänger, Gerrit Tijhof en hopman Van Wijk. De Scouting beleefde net als andere verenigingen tijden van bloei en neergang. De gescheiden jongens- en meisjesspeltakken bestaan niet meer. Die zijn samengevoegd. Momenteel bestaat het kader uit vijfentwintig personen en met de speltakken voor volwassenen erbij komt dat op vijftig à zestig man. En bij het groepskamp in het hemelvaartweekend in Enschede gaan in totaal tweehonderd mensen mee. Toch is er nog wel behoefte aan nieuwe leden bij de leiding en het bestuur. Natuurlijk is iedereen welkom. Bij de Scouting is het gezellig en je leert nuttige vaardigheden. 'Scouting is voor iedereen van 5 tot 80!' Op de website staat alle info.