Uitgaan & Cultuur

Opvoering Havelaar de Musical in ZINiN Theater verplaatst naar 9 juni

NIJVERDAL – Opnieuw is de musical over Max Havelaar verplaatst, dit keer naar donderdag 9 juni. Het was de bedoeling dat de musical op 10 februari in het theater op de planken zou staan. In verband met de onduidelijke situatie over coronamaatregelen heeft de Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn in overleg met de uitvoerenden en Reggesteyn besloten op safe te spelen.

“Maar het is niet de eerste keer dat de opvoering van de Max Havelaar verplaatst is. Oorspronkelijk zou het september 2020 zijn. Daarna 11 februari 2021, toen 17 juni 2021, de vierde verplaatsing was dan naar 10 februari 2022”, zegt een lid van de Fairtrade Werkgroep.
Nu wordt het dus 9 juni. Theater ZINiN informeert de belangstellenden die al een kaartje voor de voorstelling hebben gekocht.

In 2020 werd herdacht dat Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder zijn pseudoniem Multatuli 200 jaar geleden is geboren. Hij is de schrijver van het boek over de misstanden in het voormalig Nederlands-Indië. Het is een aanklacht tegen de uitbuiting van de inheemse bevolking door het koloniale Nederlandse bestuur. In 1998 werd de Stichting Max Havelaar opgericht onder de naam van het romanpersonage Max Havelaar, de hoofdpersoon uit het boek. Het Max Havelaar logo staat onder meer op fairtrade koffie, bananen en chocolade.

Boek verfilmd
De 'Max Havelaar' is een van de beroemdste boeken uit de Nederlandse literatuur. In 1976 werd het boek verfilmd door regisseur Fons Rademakers en de film werd een kaskraker in ons land. De musical is een productie van ROC Rijn/IJssel uit Arnhem. In 2020 is de musical al enkele malen uitgevoerd.

Overdag zullen leerlingen van scholengemeenschep Reggesteyn deze musical bezoeken en 's avonds is de voorstelling voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs voor het publiek is door de Fairtrade Werkgroep laag gehouden: een toegangskaartje voor de musical kost slechts 10 euro. Kaarten zijn te bestellen bij het ZINiN Theater.