Uitgaan & Cultuur

Musical over Max Havelaar in ZINiN Theater verplaatst naar 17 juni

NIJVERDAL – De Fairtrade-werkgroep in de gemeente Hellendoorn hoopt vurig dat op donderdag 17 juni Havelaar de musical opgevoerd kan worden in het ZINiN Theater. Voorlopig wordt deze datum aangehouden. 's Middags is er een voorstelling voor de leerlingen van Reggesteyn en voor de avondvoorstelling kan iedereen kaartjes reserveren bij ZINiN. “En hopelijk kunnen er dan meer dan dertig bezoekers in de zaal”, verzucht de voorzitter van de Fairtrade-werkgroep.

De musical wordt opgevoerd door leerlingen van het ROC Rijn/IJssel uit Arnhem. Het is een non-profit voorstelling en daarom is de toegangsprijs laag gehouden; slechts 10 euro. De landelijke première was in februari 2020 in Zevenaar. Een aantal leden van de Fairtradewerkgroep uit onze gemeente bezocht de eerste uitvoering en was daar erg enthousiast over.  De voorstelling kreeg ook verder lovende kritieken en het was de bedoeling dat in september 2020 Nijverdal aan de beurt zou zijn.

Maar na twee voorstellingen kwam corona en lag alles stil. Toch wilde de werkgroep graag dat Nijverdal kennis zou maken met Havelaar de Musical en verzette de uitvoering toen naar 11 februari van dit jaar. Ook dit kan jammer genoeg geen doorgang vinden. En opnieuw is een andere datum, 17 juni, in samenwerking met het ZINiN Theater gepland. 

200 jaar geleden
In 2020 was het 200 jaar geleden dat de schrijver van de Max Havelaar, Eduard Douwes Dekker geboren werd. Om precies te zijn op 2 maart 1820 zag de schrijver van de Max Havelaar of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij in Amsterdam het levenslicht. Hij schreef zijn bekendste boek in 1860 onder zijn pseudoniem Multatuli (latijn voor ik heb veel geleden). Het boek bevat een felle aanklacht tegen de uitbuiting van de inlandse bevolking door de Nederlandse overheid in het voormalige Nederlands-Indië.

Symbool
Max Havelaar is om die reden gekozen als symbool voor de Fairtrade organisatie in Nederland die zich onder meer ook inzet tegen ongelijkheid en voor betere arbeidsomstandigheden in derdewereldlanden. Uit dit initiatief is ook de Wereldwinkel voortgekomen. In 2020 zou er grote aandacht aan het Multatuli-jaar geschonken worden. Ook in de gemeente Hellendoorn. Maar helaas gooide de coronapandemie alle geplande activiteiten in de war.

Nieuwe uitgaven in modern Nederlands
De Max Havelaar is geschreven in 1860 in een taal die voor de moderne mens minder makkelijk leest. Om ook jongeren in contact te brengen met de wereld van Max Havelaar heeft Marian Hoefnagel het verhaal herschreven in een moderne, eenvoudige versie voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Chris van de Ven van het Max Havelaar Genootschap uit Amsterdam kwam met Multatuli Verknipt een portret in 500 fragmenten. En dan is er ook nog  de graphic novel van Eric Heuvel en Jos van Waterschoot voor wie graag plaatjes bij het verhaal heeft.