Uitgaan & Cultuur

Molukse feestdag Rit/Rock met motor tourrit en veel muziek 'Samen voor het goede doel'

NIJVERDAL – Zaterdag 25 september wordt er door de Stichting Rit/Rock voor de Molukken een geweldige happening gehouden in het Openluchttheater met een motorrit die start in de Duivecatelaan. Kartrekkers van Stichting Rit/Rock zijn Karla Taniwel en Wilfred Vreeke uit Middelburg. Uit hun woonplaats komt sowieso één bus naar Nijverdal. Zij worden hier ter plaatse ondersteund door Gerard Kleine Staarman met Kalwedo Babar.

“We zijn in Middelburg klein begonnen”, leggen Karla en Wilfred uit. In het begin ging de opbrengst van hun acties naar de Stichting Domiliana. Maar nu steunen zij een basisschool in Hukuanakaota op Ceram en helpen ze met de renovatie van een basisschool in Halong op Ambon. “Vanaf 2019 hebben we onze eigen projecten”, zegt Taniwel.

Motorrit
De organisatie is druk bezig om alles perfect te regelen. Daarvoor was het stel uit Middelburg ook naar Nijverdal gekomen. Voor de motortoerrit heeft Rit/Rock samenwerking gezocht met MCHN, de plaatselijke politie en de verkeersregelaars van Goed geregeld uit Rijssen. “Er komen EHBO-ers uit Nijverdal en we hebben overlegd met het uitvaartcentrum.” Ook de gemeente Hellendoorn verleent alle medewerking. Taniwel en Vreeke zijn bijzonder enthousiast, bijna verbaasd, over wat in Nijverdal allemaal mogelijk is. “Iedereen denkt hier mee!” “We hebben ook veel sponsors uit de gemeente en uit de buurt”, vult Kleine Staarman aan.


Ze rekenen op enkele honderden motoren uit alle delen van het land die in de Duivecatelaan vanaf 11.00 uur starten voor een tourrit van ongeveer 100 kilometer door de omgeving. Dat gaat netjes twee aan twee. Inschrijven kan vanaf 9.00 uur bij de kassa's. De locatie wordt door grote opblaaspoppen, skydancers, aangegeven. Voor grote groepen is voorinschrijving mogelijk. Eerst gaat de toeristische tocht naar het noorden richting Ommen, dan volgt een pauze bij Atletics om vervolgens via Rijssen, Markelo, Holten, Heeten en Haarle naar Nijverdal terug te keren. Daar worden de motorrijders om 15.30 uur verwacht. Inschrijven voor de tocht 10 euro aan de kassa's op de Duivecatelaan.

Muziek
Maar er is ook heel veel muziek. Van 12.00 tot 22.30 uur komen verschillende bands op het podium in het Openluchttheater. Bezoekers moeten wel hun coronacheck kunnen tonen. In het OTN is plaats voor 750 bezoekers. “We zijn zo blij dat we daar terecht kunnen”, zegt Karla Taniwel. “Ik voel het zo dat dat ons gegund is.” De band Foco zal 's middags Maleise nummers ten gehore brengen. De afsluiter is de dynamische en swingende band N'Joy. De zes geroutineerde muzikanten spelen funk, soul en dancemuziek. Zij maken er een spetterend feest van. Verder komt Move On met Engelse nummers uit de jaren'60, '70, '80 en Molukse muziek. Massi& Friends spelen Lagu Lagu en soul. Vintage is een beginnende band met classic rock. Jody Kailola band komt met country, de zangeres heeft meegedaan met The Voice of Holland. Next Level speelt akoestische soul. William Liam is een opkomend talent met dance en soulmuziek en Sapa Lawan uit Wierden is een bekende Molukse dames zang- en tifagroep. Toegang voor dit kleurrijke, coronaproof muziekprogramma is 6,00 euro. Kaarten zijn te koop via zinin.com Inclusief de motortoerrit betaalt men 10,00 euro. De prijs voor het muzikale gedeelte is bewust laag gehouden om grote Molukse families niet op kosten te jagen en de bands treden belangeloos op. Verder worden sweaters, hoodies en T-shirts verkocht. Ook staan er bussen voor donaties. Om de bezoekers een hapje te laten eten verzorgen mensen van Bunga Tandjung en cafetaria De Meyboom de catering.

Goede doel
Het hele feest is opgezet om kansarme kinderen op de Molukken te helpen. Wilfried Vreeke en Karla Taniwel laten op filmpjes en foto's zien hoe hard dit nodig is. Schoolgebouwtjes waar nodig iets moet gebeuren. Gebrek aan leermiddelen. Kinderen die duidelijk behoefte hebben aan nieuwe schoenen. De leden van de stichting hopen op 5.000 tot 7.500 euro om hulp te bieden. Ze willen persoonlijk naar Ceram en Ambon gaan om daar de benodigde spullen te kopen, zodat ze niet alleen de basisscholen en de leerlingen helpen maar ook de plaatselijke economie steunen. “Als het in verband met corona enigszins mogelijk is, willen Taniwel en Vreeke in 2022 naar de Molukken om hun project gestalte te geven.