Uitgaan & Cultuur

Loki Sterrenberg: 'Heel tevreden over kermis op Evenementeweide'

NIJVERDAL – Kermisexploitant Loki Sterrenberg zegt heel tevreden te zijn over de kermis van woensdag 22 tot en met zondag 26 september op de Evenementenweide. “Zowel wat betreft het bezoek als de plek”, verduidelijkt hij.

“Prima plek. Hier heb je veel minder last dat omwonenden klagen over geluidsoverlast dan in het centrum. Vooral 's avonds komt er veel jeugd. Je kunt echt merken dat ze blij zijn dat het weer mag.” Ook prijst hij de bezoekers. “Keurig opgevoed zijn de mensen hier, geen problemen.” Dat is wel anders in het westen. Na Nijverdal verhuist de kermis naar Ypenburg bij Den Haag.

Op de volle parkeerplaats aan de Oranjestraat/Meester Ponsteenlaan spurten twee kleine jongetjes de auto uit. “Papa, daar is de kermis! We gaan naar de botsautootjes.” De vader rent achter zijn zoontjes aan. Ja, de kermis betovert. Al voor de opening om 13.00 uur fietsten er ouders met kinderen rond, die verlangend naar de kleurrijke verzameling attracties keken.

“Kermissen zullen altijd blijven bestaan”, zegt Sterrenberg en zijn beide zoons zijn het daar roerend mee eens. Ze zitten op de rijdende kermisschool die ook op de Evenementenweide staat. Maar als ze vrij zijn, zoals op zaterdag, helpen ze graag mee en zijn ze op het kermisterrein te vinden. Veiligheid staat voorop bij alle technische hoogstandjes. “Bij de kermis moet de eigenaar zijn spul steeds opnieuw uit elkaar halen en weer opbouwen. Als er iets aan mankeert kom je dat zo tegen. Anders dan in een pretpark waar dingen achter elkaar blijven draaien.”

Tot zaterdag moest er een looproute gevolgd worden. “Dat ging heel goed.” Voordeel daarvan is dat bezoekers overal langskwamen. De kermis is vrij uitgebreid; er staan zo'n vijfentwintig attracties. Nieuw zijn Project 1, waarmee je hoog de lucht in gaat en de Tiki Jump vijf trampolines waarop je gezekerd in een tuigje tot 9 meter kunt springen! Natuurlijk zijn er ook botsautootjes, altijd spannend! Of je nu wilt botsen of juist veilig iedereen wilt ontwijken. Kramen met snoeperijen, als oliebollen en ander lekkers, de lootjeskraam, de bak waarin je eendjes kunt vangen.

Living Dino’s
Ook nieuw zijn de Living Dino's. Een soort museum met dino's. “Iets voor opa's en oma's met kleinkinderen. Als je de dino's op de goede plek aait, gaan ze bewegen en geluid maken”, vertelt de eigenaresse. “En je kunt op je gemak alles bekijken, je mag zo lang blijven als je wilt.” Bij elke dino staat informatie over de tijd waarin ze leefden, hoe groot ze waren, wat ze aten, etc.

Kortom op de Nijverdalse kermis was veel te zien, doen en te beleven.