Uitgaan & Cultuur

Kinderboerderij: open om te wandelen

NIJVERDAL – “Ja en nee”, is het antwoord van bestuurslid Wilma Paalman op de vraag of de kinderboerderij aan de Derde Kampsweg 51 open is. “Officieel niet. Er is bijvoorbeeld geen horeca. Maar omdat het terrein open is, mag je er, als je je aan de regels houdt, wel wandelen.”

Paalman: “Er is gelegenheid om je handen te wassen. We hebben een looproute aangelegd omdat de paden ongeveer twee meter breed zijn. Verder hebben we een aanvraag ingediend om op 1 juni echt te openen.”
Voor de bezoekers, volwassenen en kinderen worden de regels duidelijk aangegeven. Er zijn nu al mensen die regelmatig langs komen. Ze komen kijken naar de jonge dieren en zijn lovend over wat er allemaal gebeurt op het terrein. Want de vrijwilligers zitten niet stil. Dagelijks worden de dieren verzorgd en worden er werkzaamheden verricht. De konijnenren is aanmerkelijk vergroot en verhoogd. En ook de cavia's hebben een grotere ren gekregen.

Sinds begin mei is er een officieel inleverpunt voor frituurvet en olie (gele container) van Wecycle en voor apparaten met stekker staat er een groene krat. De kinderboerderij is heel bewust bezig met het milieu.

Nieuw leven
Nieuw leven is er volop; jonge cavia's en jonge konijntjes. Paalman: “Kinderen zijn erg dol op de konijntjes. Maar ik heb gemerkt dat kinderen tegenwoordig haast niet meer weten hoe ze met dieren om moeten gaan. Konijnen zijn best stressgevoelig. Als je niet oplet worden ze doodgeknuffeld. Twee krielkippen broeden op eieren. Over ongeveer anderhalve week zijn er dan ook kuikentjes. En de bijenstal is klaar.”

Vertraging
De werkzaamheden op het terrein lagen redelijk op schema totdat de corona kwam. Wel was er wat vertraging door de brand op het terrein. De dag erna ging er een konijntje dood; waarschijnlijk van de stress. Na de lockdown lag er veel stil. De dagbesteding ging op slot. “Daardoor misten we de hulp van de mensen van Avelijn, de Elimschool en de vluchtelingen die als vrijwilliger ons kwamen helpen. Gelukkig zijn de stagiaires van Landstede, het ROC en het Zone.College, de dier- en groenverzorgers wel gebleven.”
Het werk in de boomgaard, de moestuin en bloementuin is doorgegaan. In de moestuin zijn de aardappelen, uien, bonen, tomaten en komkommers de grond in. Later, na de oogst, zullen deze groenten weer verkocht worden.

Na de positieve uitspraak van de Raad van State heeft de ploeg van de kinderboerderij er vertrouwen in verder door te kunnen bouwen. Paalman vertelt dat ze ook kan merken dat dit doorwerkt. “Er hebben zich nieuwe vrijwilligers gemeld. Eerder dacht men: ‘eerst maar eens kijken hoe het daar verder gaat’. Nu is er duidelijkheid.”

Na de bouwvak deze zomer wordt gestart met de bouw: de aankleding van het terrein met een bezoekersruimte. Daar worden voorbereidingen voor getroffen. Ervaren klussers als timmerlieden zijn bij de bouw heel welkom. En tuinmannen en -vrouwen kan de kinderboerderij altijd gebruiken. Meer info op de site kinderboerderijhellendoorn.nl