Uitgaan & Cultuur

Kaartverkoop voor nieuwe productie over Nijverdal in WOII: 'Wie bint vrie'

NIJVERDAL – “Johan Huis in ’t Veld zou een film moeten maken over de oorlog en bevrijding zoals de inwoners van de gemeente Hellendoorn dat zo’n beetje beleefd moeten hebben. Dat kan hij goed en moet dat echt gaan doen”! Dat was het duidelijke advies van schrijver Herman Kampman, na een serie succesvolle theatervoorstellingen van ‘De Febrieker’.

Zie daar de basis voor de voorstelling ‘Wie bint vrie’ die volgend jaar, in het kader van 75 jaar bevrijding, een aantal keren in het ZINiN Theater gegeven gaat worden. De filmbeelden van Huis in ’t Veld moeten een voorstelling ondersteunen, waarvoor Herman de teksten schrijft en waarin ook hij een rol speelt. Dat betekent dat sommige passages in de streektaal worden gedaan en zelfs dat enige humor niet zal ontbreken.

De motivatie van Kampman hierbij is dat hij een tastbare herinnering wil achterlaten aan de oorlog en vrede in Nijverdal en omgeving. Hij weet zich daarbij gesteund door zijn grondige onderzoeken voor zijn (oorlogs)boeken. Vooral speelt hierbij de gedachte dat we met name de jeugd willen aanzetten tot de bewustwording dat we blij en zuinig moeten zijn met onze vrijheid. Twee eenvoudige mensen, Herman en Henny, beleven vanuit hun huiskamer via de radio en het uitzicht uit hun raam wat er gebeurde in de oorlog. De aanloop in nazi-Duitsland, de mobilisatie, de maatregelen van de Duitsers, het verzet, de NSB, de hongerwinter, het bombardement en de bevrijding.

'Wie bint vrie' is een voorstelling die zeer herkenbaar wil zijn voor het oudere publiek en aansprekend voor de jongeren. Film, toneel en muziek wisselen elkaar af. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door gitarist en zanger Jan Niewold, en percussionist Peter Deiman. Zij zullen worden aangevuld met een aantal muzikanten en een zangeres. Leo Steur pakt de rol van producent zodat daarmee het kernteam dat verantwoordelijk was voor een twintigtal uitverkochte theaterzalen met onder meer 'Nijverdal zoals het was' en (dit jaar nog) 'De Febrieker' compleet is.

De eerste voorstelling wordt opgevoerd op 4 april 2020. Kaarten hiervoor zijn vanaf nu verkrijgbaar aan de balie van het ZINiNtheater in het Huis van Bestuur en Cultuur en de site www.zinin.com