Uitgaan & Cultuur

Rock- ‘n-Roll, of toch liever de Charleston of een traditionele folkloristische dans?

Hellendoornse Dansgroep op zoek naar danstalent

HELLENDOORN - De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn timmert aan de weg, maar merkt dat de dansgroep te maken heeft met een imagoprobleem. De Hellendoornse Folkloristische Dansgroep wil de komende tijd veel energie gaan steken in vernieuwing en verjongen. 

“Veel mensen denken helaas nog steeds dat het een groep is die alleen danst in boerenklederdracht en op klompen…”, steken voorzitter Gerrit Mollink en Joop Hofman van wal. Om verbreding en meer mogelijkheden te krijgen heeft de dansgroep twee nieuwe dansgroepen met moderne dansstijlen toegevoegd.

Nieuwe dansgroepen
Een van de nieuwe dansgroepen is ‘De Noaber’s’. Zij beoefenen vooral dansstijlen uit de jaren ’30-’40 waaronder de Charleston. De andere dansgroep is de ‘Swing-Groep’, zij beoefenen dansen uit de jaren ’50-’60 zoals Rock- ‘n-Roll... Hierdoor ligt het accent niet alleen meer op de Boerendansers, maar ook op De Noaber’s en de Swing-groep. “Het belangrijkste is om mensen lekker te laten bewegen op de muziek. De volgende stap kan dan zijn het presenteren van de aangeleerde dansen aan het publiek.”

De drie dansgroepen presenteren zich lokaal, op festivals, zomermarkten en instellingen en internationaal op Folklore-festivals. Zo gingen de leden van de Hellendoornse Folkloristische Dansgroep drie jaar geleden nog naar Indonesië om op te treden. “Daar zijn gewoon vijf- á tienduizend bezoekers, die echt genieten van onze dansstijlen. Je wordt daar echt als een held onthaald.

“Het is voor ons jammer dat in Nederland onze optredens behoorlijk onderschat worden en er echt een verkeerd beeld van is”, leggen Gerrit Mollink en Joop Hofman uit.

Eindelijk weer een internationaal optreden
Op 11 en 12 september is de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn uitgenodigd voor een internationaal optreden tijdens het 100-jarig bestaan van de “TrachtenvereinRosseckerBruck” in Bruck-am-Mur in Oostenrijk.

De “TrachtenvereinRosseckerBruck” is een Folkloristische Dansgroep uit Oostenrijk waar de FDH door de jaren heen een goede band mee heeft opgebouwd. Beide dansgroepen zijn in het verleden al vaker bij elkaar te gast geweest. Het internationale festival wordt gecomplimenteerd met bevriende groepen uit Duitsland en Italië. Het festival, waar de Noaber’s en de Boerendansers optredens verzorgen, wordt traditioneel geopend met een optocht van de deelnemende dansgroepen. In de avond en zondags vinden de diverse optredens plaats.

Moeilijk jaar, mooi afsluiten
Met het internationale optreden wil de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn een moeilijk jaar op een leuke manier afsluiten. “Het was écht een dramatisch jaar, waarin we nauwelijks tot niet hebben kunnen oefenen. Maar we hebben ons er kranig doorheen geworsteld en we zijn klaar voor Oostenrijk!”, besluiten Gerrit en Joop.”

Meedansen?
Bij de Hellendoornse Dansgroep is iedereen welkom, ook al kun je niet dansen, de dansleraren helpen je graag om het te leren. Maar eerst eens kijken is ook prima. De Hellendoornse Folkloristische Dansgroep is een warme en een gezellige club, waar het dansen centraal staat, maar waar ook met leuke activiteiten veel aandacht voor elkaar is.

Heb je zin om te kijken of te dansen, meld je aan via de mail: fdhellendoorn@hotmail.com