Uitgaan & Cultuur

Haarlese Midwinterhoornbloazers breken blaasseizoen vervroegd af

Fotograaf: Jan Sterk

HELLENDOORN – Het blaasseizoen van de groep Haarlese Midwinterhoornbloazers duurde dit afgelopen jaar maar kort. Ze begonnen wel vol enthousiasme op de eerste Advent bij De Pas, maar het aangekondigde evenement rond de herberg kon toen al helaas niet doorgaan.

Toch liepen er wel aardig wat wandelaars in het bos. Die genoten van de in klederdracht gestoken bloazers met hun oeroude roep. “Ook onze oud-burgemeester Anneke Raven en haar man kwamen langs”, vertelt een van hen. De midwinterhoornblazers waren blij verrast met een hapje en een drankje na afloop hun aangeboden door de eigenaren van De Pas. Daarna is er nog enkele keren geblazen en vooral bij Krönnenzommer in Hellendoorn was het een groot succes. “Ramen en deuren gingen open en de bewoners vonden dat het toen pas echt Kerst was”, zegt een van de blazers. Het is echt heel mooi om voor die ouderen te spelen. Ze waarderen het en het brengt hun gedachten terug naar vroeger.”

Krönnezommer was de laatste keer. Daarna waren de coronabeperkingen opnieuw spelbreker. Het traditonele afbloazen dat op 2 januari was gepland, is gecanceld. En omdat er volgens de traditie tot Drie Koningen geblazen mag worden, is het seizoen nu alweer voorbij. Elk jaar schenken de midwinterhoornblazers het geld dat ze krijgen voor hun optredens aan een goed doel. Dit jaar wordt dat niet zoveel, maar de groep denkt erover om ergens in de buurt van herberg De Pas een bankje te laten plaatsen in het bos. Een bankje waarop iedereen na een wandeling even kan 'uutbloazen' en genieten van de prachtige natuur in de omgeving.