Uitgaan & Cultuur

Geheimtip voor Valentijn nieuw boek: 'Ik Hou Van Jou'

NIJVERDAL – Wil je je Valentijn spelen en je geliefde eens echt verrassen op 14 februari? Een grote bos bloemen, een rode roos, een lekker geurtje, of een hart van chocolade is natuurlijk altijd goed. Maar er is veel meer om je geliefde een plezier mee te doen.

Gerard Ekelenkamp heeft een nieuw boek geschreven met de toepasselijke titel 'Ik Hou Van Jou'. Alweer zijn tiende boek, dus eigenlijk een jubileum. Een boek met twintig korte verhaaltjes. En met de opbrengst van de verkoop steunt Gerard opnieuw een goed doel. Wat hij overhoudt na aftrek van de kosten voor drukker en vormgever schenkt hij dit keer aan de Voedselbank in de gemeente. Het boekje kost 10 euro en is te bestellen bij de schrijver via zijn emailadres: gerard.ekelenkamp@hotmail.nl

Ander boek
“Eigenlijk was ik net begonnen met een ander boek 'Bijzondere verhalen van gewone mensen'”, begint de schrijver het gesprek. “Er wonen in onze gemeente mensen met een heel bijzonder levensverhaal. Ik bezocht een oude man van 95, oorspronkelijk een Amsterdammer. Hij woont alleen en doet veel vrijwilligerswerk. Een heel bijzondere man. Maar met het interviewen van mensen voor dat boek moest ik stoppen door de coronaperikelen.”

Ekelenkamp is niet voor een gat te vangen en schrijft graag. Daarom begon hij een paar maanden geleden met ‘Ik Hou Van Jou'. Een boek met persoonlijke verhalen vol humor en relativeringsvermogen. “Als ik in een flow zit kan van negen uur 's morgens tot negen uur 's avonds achter de computer zitten om te schrijven. Mijn vrouw heeft dan geduld met me.” Mede om die reden is het boek opgedragen aan zijn vrouw Wil. Ook aan zijn beide dochters die zijn verhalen eerst mochten lezen, hun mening mochten geven en correcties (komma's en punten) toepassen.

Gevarieerd en persoonlijk
De onderwerpen zijn gevarieerd en persoonlijk. 'Ik Hou Van Jou' is gemakkelijk en prettig leesbaar. Zelf zegt de auteur: “Het is een prima boek voor luie lezers op leeftijd. Zij zullen er veel in herkennen.” Het gaat onder meer over ouder worden, gezondheid, fietsen, de Vogelaarwijk, de kraaien op het Huis voor Cultuur en Bestuur over taal en kunst. Zelfs over corona. De schrijver geeft zijn mening over voorvallen uit het verleden en stoomt moeiteloos door naar het heden en de toekomst. De meeste onderwerpen beslaan vijf tot zes pagina's. Je kunt dus even een verhaaltje lezen voor het slapen gaan en het boek daarna wegleggen tot de volgende dag.

Kunstschenkingen voor openbare gelegenheden
Wil en Gerard zijn kunstkenners en kunstverzamelaars. Eerder hadden zij Galerie Uiterart aan de Morgenster. Maar sinds hun verhuizing is er minder ruimte voor de kunstverzameling. Een deel daarvan staat opgeslagen. Gerard heeft besloten dat hij over twee jaar wil stoppen. Daarom is het echtpaar begonnen kunstwerken te schenken aan openbaar toegankelijke gebouwen. Onder meer Krönnenzommer, Het Ravijn, de Huiskamer en de basisscholen van IKT hebben al werken uit hun collectie aan de wand. Maar er is nog meer. Wie belangstelling heeft voor kunst in een openbaar gebouw kan contact opnemen.