Uitgaan & Cultuur

Henk-Jan Koershuis: “Wát een echt práchtige dag was het die zondag zeg”

De Beste Verliezer komt met nieuw concept genaamd Family House

Zondag 1 november was de start van De Beste Verliezer Fruitbomen gaard plantdag. Fotograaf: Eva Seiger

NIJVERDAL – Henk-Jan Koershuis (op foto rechts onderin) staat voor een leven vol energie, gezonde voeding en een positieve mindset. Met zijn organisatie: De Beste Verliezer hoopt hij mensen te motiveren om met deze drie speerpunten te leven. Henk-Jan is ervan overtuigd dat het mogelijk is om op deze manier vitaal 90 jaar te worden en komt met een Family House.

“Ik heb een vrij gezonde opvoeding gehad. Uiteindelijk ga je zelf dan ook voor gezonde voeding en beweging. Als je energie, gezonde voeding en een positieve mindset combineert dan merk je dat je prettiger en vrolijker leeft. Je merkt dat je veel meer energie hebt en zelden vermoeid bent. Ik denk dat het op één hand te tellen is hoe vaak ik moe ben in een jaar”, zegt Henk-Jan vol enthousiasme. “Je hebt niet alles in de hand, maar het meeste wel. Als je die manier van denken hebt en ook nog eens erg gezond eet, dan heb je over het algemeen veel plezier in het leven ben ik van mening.” 

Natuur is krachtiger dan wat dan ook
Henk-Jan vindt de natuur heel belangrijk in het leven. Volgens hem werkt de natuur beter dan medicijnen. “Op een dag hebben we ongekend veel prikkels die we moeten verwerken. Dat kan best belastend werken, maar dan gaan mensen vaak de natuur in en komen ze helemaal tot rust. Wat mij betreft is de natuur de absolute a-locatie om te zijn en niet de Coolsingel of de Kalverstraat in Amsterdam.”

Family House
Het nieuwe initiatief van Henk-Jan en zijn vriendin Geke is een Family House op de Holterberg. De Beste Verliezer kende al twee concepten, namelijk een boek en een masterclass. Volgens Henk-Jan is het Family House het vervolg daarvan. “In beide gevallen zijn mensen op zichzelf aangewezen om de stof tot zich te krijgen, maar je moet het ook in praktijk binnen krijgen. Daar waar het boek stopt, gaan we in het Family House verder. Het gaat uiteindelijk om echte gedragsverandering. Dat vraagt om meerdere contactmomenten. Wat we willen is trainingen aanbiedingen over langere tijd. Denk hierbij aan een paar dagen of een jaar lang één keer per maand.”

Familiegevoel
Een familiegevoel creëren, dat is het belangrijkste punt wat De Beste Verliezer wil bereiken. “Niet iedereen is opgevoed met een echt warm familiegevoel, maar dat is wel nodig om je positief en energiek te ontwikkelen. Als je die krachten niet in je thuishaven hebt, is het moeilijker om dat te hebben.” Het Family House is een plek waar ruimte is voor een warme omgeving. “Wij denken dat dit echt een familiegevoel creëert.”

Uniek
“Dit idee is nog nooit vertoond. Wij geven livetrainingen van uit de woonkamer, gaan groenten en fruit van ons eigen tuin en voedselbos kweken en dan gaan we het ook in onze keuken bereiden. Dit heb ik nog nergens gezien, daarom is het zo uniek”, zegt Henk-Jan.

Fruitbomen plantdag
Om groenten en fruit te kunnen kweken, heeft De Beste Verliezer vorige week zondag een evenement georganiseerd voor 150 mensen waar zij fruitbomen gingen planten. “Wát een echt práchtige dag was het die zondag zeg. 60 (fruit)bomen en struiken geplant. Vooral de verbinding ook nog eens gezocht in deze tijd. En dat op afstand. Dat kon op die locatie meer dan prima. We werkten ook met tijdssloten van 10 minuten steeds, waardoor er druppelsgewijs mensen elkaar opvolgden.”

“Het was heel bijzonder hoe eenieder zijn/haar eigen verhaal heeft bij het planten van de bomen. De een voor zijn vader/moeder. De ander voor zijn kinderen. Weer iemand anders voor een overleden iemand of samen met het gezin. Ook mensen die de boom planten als symbolische start voor een nieuwe periode in het leven of juist om een vervelende tijd af te sluiten en frissen nieuwe energie aan te gaan weer. Dit alles bij elkaar was heel bijzonder om te mogen en kunnen doen.” Voor het volledige verslag van deze dag: https://www.debesteverliezer.com/blog/de-beste-verliezer-bouwt-uniek-fruitbomen-gaard-in-corona-tijd

Waarom de Holterberg?
Hoewel Henk-Jan en Geke nog in Hengelo wonen, kiezen ze ervoor om deze concepten uit te voeren op de Holterberg in Nijverdal. “Het is een natuurgebied waar ik veel van hou. Hier kun je in alle rust zijn. Zonder rust heb je geen energie en andersom ook niet. Het is onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, besluit Henk-Jan.

Nieuw programma
In januari lanceert Henk-Jan zijn nieuwste programma: DE PROEF. Het Lifestyle-programma bevat de drie belangrijke elementen: voeding, beweging en een positieve mindset. De Proef is zowel online op afstand te volgen of live met Henk-Jan als jouw persoonlijke coach.

Reacties

Veel dank voor dit mooie stuk!! Erg gewaardeerd. Proost op een gezonde toekomst voor ons allen.

GreetZ, namens ons hele team

De Beste Verliezer

Prachtig mooi plan dat zeker veel mensen aanspreekt. 

Alderbastens völle succes wens ik jullie.