Uitgaan & Cultuur

Burgemeester Anneke Raven: “Samen een gebaar maken”

Burgemeesters van Hellendoorn en Ibbenbüren onthullen samen nazaat van de Anne Frank Boom

HELLENDOORN - Burgemeester Anneke Raven en burgemeester Marc Schrameyer van de Duitse partnergemeente Ibbenbüren onthullen in het bijzijn van onder andere de voorzitter van het Memory Vrijheidsmuseum samen een nazaat van de Anne Frank Boom. Dit gebeurde bij het Memory Vrijheidsmuseum op woensdagmiddag 24 november. De Anne Frank Boom is een geschenk van de gemeente Hellendoorn aan het Memory Vrijheidsmuseum in het kader van 75 jaar vrijheid.

Vanwege de coronamaatregelen konden vorig jaar de feestelijkheden rondom 75 jaar vrijheid niet doorgaan. Met in achtneming van de nodige coronamaatregelen heeft het Memory Vrijheidsmuseum dit jaar toch een mogelijkheid gevonden om de Anne Frank Boom op eervolle wijze te onthullen.

Anne Frank keek gedurende de twee jaren dat ze ondergedoken zat aan de Prinsengracht in Amsterdam vanuit haar zolderkamer op een witte paardenkastanje. Ze beschrijft de boom enkele keren in haar dagboek, waardoor de kastanje de bijnaam Anne Frank Boom kreeg. De kastanje waaide op 23 augustus 2010 om.

Zaailingen uit het origineel
Alle Anne Frank Bomen die na de oorlog zijn verspreid over de wereld zijn zaailingen uit de kastanjes of uit de wortels van de originele Anne Frank Boom. De bomen staan symbool voor de Jodenvervolging. Zowel de bevolking van Duitsland als die van Nederland hebben zware tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze geschiedenis maakt ons allen bewust van het feit dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Anno 2021 vieren we samen met onze Duitse partnergemeente Ibbenbüren de vrijheid.

Burgemeester Anneke Raven: “De verbintenis tussen Ibbenbüren en Hellendoorn is enorm waardevol. Het ontroert mij om dit bijzondere moment samen met burgemeester Marc Schrameyer te mogen meemaken. Ruim 75 jaar na de oorlog kunnen we in gezamenlijkheid een gebaar maken naar de inwoners door samen deze Anne Frank Boom te onthullen.”