Uitgaan & Cultuur

Bijzondere verwikkelingen in klucht 'Hotel te Koop' van Nut en Genoegen

NIJVERDAL – De leden van Toneelvereniging Nut en Genoegen staan vrijdagavond 1 en zaterdagavond 2 november op het podium van het ZINiN Theater met 'Hotel te Koop'. Wie wil genieten van een ouderwets leuke en gezellige avond toneel moet snel kaartjes kopen, want er is veel belangstelling.

“Nut en Genoegen is de oudste toneelvereniging van de gemeente Hellendoorn. We bestaan al sinds 1900”, laat voorzitter Joop Timmer met gepaste trots weten. Zelf speelt hij al 25 jaar mee en daarom mocht hij mee beslissen over het stuk van dit jaar. Dat is 'Hotel te Koop' geworden. Hij is de eigenaar van het hotel waarin de kok niet kan koken en de andere personeelsleden ook alles fout doen. In de eerste twee bedrijven speelt een kip de hoofdrol!

Timmer vertelt dat hij heel blij is met Frank Ruiter als nieuwe regisseur. “Hij is de opvolger van Annie Kok.” Ruiter die enkele jaren als acteur bij de Gagelspöllers speelde, heeft een regieopleiding aan de HKU in Utrecht gedaan. Hij vertelt: “Spelen is leuk, maar regisseren heeft meer. Je leest een stuk, vormt je een beeld van hoe het moet worden. Ik ben erg visueel ingesteld. Vervolgens ga je met de spelers aan de gang. Zij moeten één team worden, elkaar volkomen vertrouwen. Ik regisseer niet strak. Kijk of iets werkt en je brengt leuke vondsten in. Met een souffleur werk ik ook niet. Als er iets fout zou gaan tijdens de uitvoering is het de bedoeling dat de spelers dat zelf oplossen. Ze moeten hun personage niet spelen, maar het zíjn. Vaak wordt er gedacht dat het makkelijk is om een klucht te spelen. Dat is niet waar. Alles komt aan op timing; de grappen moeten kloppen. Anders wordt het een chaos.”

Ruiter heeft vertrouwen in zijn spelers. Ook in de vier die voor de eerste keer meedoen. “Ze moeten lef hebben en zeker zijn. Over de top gaan. Geconcentreerd zijn. Er gaat heel veel het toneel op en af. Maar, geloof me, het wordt hilarisch.” Voor volgend jaar staat de Britse komedie 'Allo Allo' op de rol. Dit in het kader van 75 jaar Bevrijding. Ruiter is er al mee bezig en heeft er zin in.

 

Jubilaris Joop Timmer

Bij zijn taak wordt Ruiter geholpen door Hetty Dollekamp als inspiciënt. “Zij doet alles wat ik niet doe”, zegt hij grappend. Verder staat ook jubilaris Joop Timmer hem terzijde. Timmer is begonnen als decorbouwer bij het toneel en via zijn familie met het Nut en Genoegen-virus besmet. Nu is hij een gepassioneerd speler. Mensen een leuke avond bezorgen vindt hij fantastisch. “We spelen de laatste jaren fijne stukken”, vertelt hij. “Het mooiste vond ik 'Tante Bella's Beautsalon'. Daarover heeft hij nog een spannend verhaal: “Ik werd op een vrijdagmorgen heel vroeg gebeld door de toneelclub uit Kampen. Zij speelden dat stuk en hun hoofdrolspeler was ziek geworden of ik in wilde vallen. Ik zei dat ik dat wel wilde. 'Nou, veel tijd heb je niet, het is vanavond' zei de man aan de telefoon. Ik heb m'n collega gebeld dat ik niet kwam werken en ben naar Kampen gegaan. Onderweg in de auto heb ik de rol weer doorgenomen. En ja, 's avonds stond ik in de Stadsgehoorzaal in Kampen op de planken. Het ging best goed.”

Met deze mentaliteit bij de spelers van Nut en Genoegen kan regisseur Frank Ruiter volgend jaar de oorlog wel winnen!