Sport & Vrije tijd

Walking Football van Regge United: oud-voetballers terug op het veld

HELLENDOORN - Wie, o wie trekt de stoute (voetbal)schoenen aan en gaat meedoen met Walking Football van Regge United? Jan Imbos weet zeker dat Walking Football de toekomst heeft. Het is aangepast voetbal, Wandelend Voetbal, voor senioren (dames en heren) boven de 60 die nog graag tegen een balletje trappen. De spelregels zijn eenvoudig.

In de regio zijn er al veel teams. Hij noemt Raalte, Twenterand, Aadorp, Luttenberg, Markelo, Zwolle en Heracles uit Almelo. In Almelo bij Heracles is hij zelf in 2013 al begonnen en hij vond het zo fijn dat hij drie jaar later in de gemeente Hellendoorn een team opgericht heeft.

Mannen én vrouwen
Elke dinsdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur is het team van Regge United Hellendoorn/Nijverdal present op het veld van de VV Hellendoorn aan de Koemaste. Best een beetje trots is Imbos op het feit dat Regge United nu één jaar (sinds maart 2019) onafhankelijk is. De leden, het zijn er momenteel zeventien, zijn oud-voetballers van SVVN, DES, Hulzense Boys en Hellendoorn. Enkele leden van Regge United hebben totaal geen voetbalverleden. Heel graag wil de club meer leden verwelkomen. Het streven is om toch zeker naar twintig Walking Footballers te groeien. De club heet Regge United en geen Regge Boys United, omdat initiatiefnemer Jan Imbos benadrukt dat de club ook openstaat voor dames (50+). Tegenwoordig voetballen er immers meer dames dan heren. Als er dames komen, dan krijgen ze een eigen kleedlokaal. Er zijn wat leden afgevallen door blessures. Met een lach merkt Imbos op: “Ja sommige mensen denken dat ze nog steeds 18 zijn. Dat werkt dus niet.”

De training begint met koffie drinken en bijpraten in de kantine van Hellendoorn. Jan Imbos vindt het heel mooi dat de club gebruik mag maken van de kantine. Daarna doet de groep wat oefeningen om de spieren los te maken en vervolgens worden er hesjes uitgedeeld en wordt er een wedstrijd gespeeld. De rek- en strekoefeningen onder leiding van teamlid/trainer Bertus Bannink zijn best wel serieus. Maar ieder doet de oefeningen op z'n eigen manier en zover als hij kan komen.

Regge United heeft een eigen tenue en wordt gesponsord door Stichting Ondersteuning Senioren. Ook met de gemeente Hellendoorn, De Welle en ZorgSaam worden goede contacten onderhouden. De club heeft geen bestuur alles wordt gezamenlijk besloten. Wel is er naast de trainer een materiaalman en Jan Imhof doet de algemene zaken. Bij hem kunnen mensen die info willen terecht op 06-14417857 of via de mail: janimbos@hotmail.com Maar een keer op dinsdagmorgen een kijkje nemen kan ook.

Andere spelregels

Walking Football wordt gespeeld door een team van zes spelers. Er wordt bij deze voetbalsport gewandeld en niet gerend. Het speelveld is een kwart voetbalveld. Tacktiek is belangrijk. De bal moet laag blijven. Slidings zijn niet toegestaan. Ruw spel evenmin. Er zijn ook geen keepers. Iedereen is aanvaller en verdediger tegelijkertijd. De bal wordt na een doelpunt vanaf de middenstip in het spel gebracht. Ingooien wordt niet gedaan, voetballend komt de bal na buitenspel weer in het veld.
Bij toernooien zijn er twee reserves, dan gaat er acht man op pad. Imbos vertelt dat het altijd heel gezellig is bij de toernooien. “Die toernooien worden door het hele land gehouden. Er wordt dan geloot wie er mee mogen. We nemen niet alleen de beste spelers mee. Dat zou voor de anderen niet leuk zijn. Het gaat om de lol van het spel. En nee, een spelersbus hebben we niet. We rijden zelf. Verleden jaar hadden we hier een toernooi.”

“Wandelend Voetbal, Walking Football moet je beleven. Het is echt een prachtige sport. Je moet het proberen. Je voelt je beter en fitter en het is ook nog gezellig”, promoot Jan Imbos zijn favoriete sport en Regge United is dan natuurlijk dé club voor Nijverdallers en Hellendoorners!

Meer info staat op de site van de club en bij de KNVB.