Sport & Vrije tijd

Voetbalvereniging De Zweef viert eeuwfeest met grote theatershow

NIJVERDAL – Het komende jaar viert voetbalvereniging De Zweef uit Nijverdal het eeuwfeest. Op 15 juni 2020 is het precies honderd jaar geleden dat de club werd opgericht. En wie De Zweef kent, weet dat de club deze gelegenheid voor een grootscheeps feest zeker niet voorbij laat gaan. Er is een reeks van activiteiten in voorbereiding, met als hoogtepunt een theatershow die wordt opgevoerd in het ZiNIN theater. De feestweek ter gelegenheid van het eeuwfeest van De Zweef begint op vrijdag 12 juni.

 

Maar liefst drie keer gaan 28 Zwevers, samen met een zangkoor van zes mensen die allemaal een binding hebben met de club, een spetterende show opvoeren. Het idee voor een theatershow ontstond kort na het negentigjarig bestaan. Voorzitter Erik Heuver polste oud-voorzitter Jos van Rhee, die enige ervaring had met theater vanwege zijn lidmaatschap van een cabaretgezelschap.

 

Herkenbare thema’s

Jos was direct enthousiast en ging met Jan-Pieter van Vree om de tafel. Hij is schrijver en bovendien kenner van de Zweef-geschiedenis. Samen bedachten ze om te gaan werken met herkenbare thema’s, zoals kampioenschappen, grote feesten, supportersvereniging de Vriendenkring, de relatie tussen voetbal en de kerk, de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. In totaal twaalf thema’s met allemaal een eigen lied, waarvoor Van Rhee en Van Vree de teksten schreven. Vertellers dragen verhalen voor en er worden tal van hilarische sketches opgevoerd. “Het is echt een show geworden. Met een lach en een traan. Veel herkenning. Meezingen uit volle borst,” vertelt Van Vree.

Bij de uitwerking van het geheel werd al snel duidelijk dat het niet te doen was: 28 acteurs zijn achter het podium niet te hanteren. Goede raad was duur tot Jan-Pieter op het idee kwam om een aantal scenes te filmen en die filmpjes te vertonen tijdens de show. Zweef-voorzitter Erik Heuver schreef het script en de opnamen konden beginnen.

Sinds september is de theatergroep aan het repeteren en oefent het koor met muziek. Telkens met veel lol en enthousiaste ijver. Steeds meer en meer begint de show te leven. “Het wordt echt verschrikkelijk mooi. Er is straks zoveel te beleven voor de bezoekers.”

 

Tickets

De theatershow van De Zweef wordt op zaterdag 13 juni om 15.30 uur en zondag 14 juni om 14.30 uur en 20.00 uur opgevoerd in het theater van Nijverdal. Tickets zijn (ook voor niet-leden) te koop via de internetwinkel van de club www.webshopdezweef.nl. De kaartjes kosten tien euro per persoon.