Sport & Vrije tijd

Tennisclub Nijverdal richt na geslaagd jubileumfeest het oog op de toekomst

NIJVERDAL – Enige weken geleden, eind augustus, vierde de tennisclub Nijverdal feestelijk het 90-jarig bestaan. Een leeftijd die lang niet elke vereniging haalt. “Daar kijken we met voldoening op terug. We hadden met Martin Verkerk een grote naam, echt een publiekstrekker in huis gehaald”, zegt voorzitter Ronny Jannink. Maar het echte doel van de jubileumviering was toch ook wel om de tennisclub weer even onder de aandacht te brengen.

De vereniging is 1 augustus 1931 opgericht onder de naam Smash. Er werd toen getennist bij de Eversberg. Na enkele jaren verhuisde men naar een betonbaan in het Doktersbos. In 1969 kwamen er twee gravelbanen op het huidige park en in 1972 werd de naam Smash veranderd in TC Nijverdal. Het tennispark Duivecate is een prachtig complex aan de Regge (Sportlaan) met acht banen. Die banen hebben verlichting zodat er ook 's avonds gespeeld kan worden en zijn ook 's winters bespeelbaar. Er is een mooi clubhuis met moderne faciliteiten en een groot terras. 

Jannink vertelt dat het bij TC Nijverdal vooral gaat om het spelplezier. “Grote namen in de tenniswereld komen hier niet vandaan. Wel is vermeldenswaard dat Richard Krajicek hier in 1984 jeugdkampioen (t/m 14 jaar) van Nederland werd. We willen ons echt op de jeugd en jonge mensen (20-35 jaar) richten. Ook binnen het bestuur zijn we met verjonging bezig. Een van de bestuursleden is bezig om tennisleraar te worden, niet als beroep maar om de club te helpen! Dat biedt mogelijkheden en heeft een positief effect. Veel leden zijn over de 50. En over 5 à 10 jaar hopen we toch zo'n zes- tot zevenhonderd leden te hebben. Dat is nodig voor een gezonde exploitatie.” De voorzitter merkt over het jubileum nog op: “Het was vooral leuk om Verkerk bezig te zien met de enthousiaste jeugd tot 10 jaar." 

De club heeft momenteel iets meer dan vierhonderd leden en het streven is om dit aantal uit te breiden. Met iets van weemoed haalt Jannink op dat er ooit een ledenstop was met duizend leden. “Voor de toekomst hebben we nog wel wat plannen. Padel is daar een van. We hebben de clinics en de winterchallenge. We willen jonge mensen kennis laten maken met tennis. Met andere sportverenigingen hebben we contact zodat hun leden voor een klein bedrag kunnen proberen of tennis is voor hen is. Verder we willen volgend jaar wat banen vervangen.” Kortom er zit volop leven in de 90-jarige TC Nijverdal. Op naar de 100!