Sport & Vrije tijd

Superdik boekwerk over geschiedenis van 100-jarig De Zweef

NIJVERDAL – De feestvlag is gehesen en afgelopen maandagavond ontving burgemeester Anneke Raven in de bestuurskamer van De Zweef van de voorzitter Erik Heuver het eerste exemplaar van het boekwerk over 100 jaar RKSV De Zweef.

Maandag de 15 juni is precies de datum. “Er waren grote feesten en een theatershow bij ZINiN in voorbereiding. Die zijn uitgesteld. Ik maak me wel zorgen, hoe dat volgend jaar allemaal door moet gaan”, zegt de schrijver en vicevoorzitter Jan-Pieter van Vree. “Daarom hebben we besloten dat het boek wél nu uit moest komen.” In drie delen in een cassette -samen een gewicht van 6,8 kilogram- belicht Van Vree niet alleen de geschiedenis van zijn club. Deel 1 handelt over de periode 1920-1969; deel 2 over 1970- 1999 en deel 3 over 2000-2020. Ook alles wat er in het dorp en in de wereld gebeurt, heeft zijn aandacht gekregen. Wat de andere Nijverdalse voetbalverenigingen in dezelfde periode beleven staat achterin apart vermeld. De delen zijn mooi uitgevoerd, makkelijk leesbaar en voorzien van veel foto's. De auteur geeft aan dat hij samen met zoon Pieter het laatste halfjaar bezig is geweest met de grafische vormgeving.

Je zou het boek gerust een standaardwerk over De Zweef kunnen noemen. Een immense klus waaraan Van Vree 10 jaar gewerkt heeft. “Nee”, zegt hij lachend, “ik vind het geen monnikenwerk. Ik heb veel plezier gehad bij het spitten in archieven, het verzamelen van allerlei oude verhalen en het interviewen van leden en oud-leden.” Het werk behandelt juist niet alleen droge, saaie feiten, maar vooral ook de verhalen er omheen. Als voorbeeld een zwaarlijvige vrouw die op een tafel viel. Tafel kapot, vrouw ongedeerd. En gekscherend vervolgt hij: “Natuurlijk is het jammer dat er oud-leden overleden zijn die ik graag had willen spreken. Het was zelfs zo dat de senioren zeiden 'zeg maar nee tegen Van Vree, als hij je wil spreken, ga je gauw dood'.

Bij zijn 'spitwerk' kwam de schrijver er achter dat veel zaken uit het verleden die bij De Zweef als waarheid worden verkondigd, niet zo eenduidig zijn. Bijvoorbeeld over het ontstaan van de naam De Zweef en wie nu precies de oprichters van de club waren. Hij heeft ook gemerkt dat de club wel eens aangezien wordt voor een modelvliegtuig- of zweefvliegclub.

Door het hele boek heen loopt het familiegevoel, het blauwwitte hart van de leden. Dat klopt zeker ook bij Van Vree, maar meer families zijn levenslang betrokken bij de vereniging. Vooral de Middelkamps en de Alferinks keren regelmatig terug. Tijdens de presentatie werd de uitslag bekend gemaakt van de prijsvragen met ondermeer het antwoord op de vraag hoe vaak bovengenoemde namen worden vermeld. Volgens Van Vree was de quiz moeilijk, maar grappig.

Historie en toekomst
De Zweef is nu een voetbalvereniging met meer dan negenhonderd leden. Dames en heren, jongens en meisjes en een grote vriendenclub. De club begon zijn bestaan als sportvereniging en wisselde enkele malen van naam. Ook handbal, korfbal en de wandelsport maakten vroeger deel uit van de vereniging. Maar dat is lang voorbij. Net als in de jaren '30 het voetbalveld met tribune en kleedkamers op de plek waar nu het Buitencentrum van SBB is gevestigd.

Op de vraag wat hij een hoogtepunt vindt in de clubhistorie noemt Van Vree het eerste elftal dat zes jaar in de zondaghoofdklasse speelde. “En dan onbetaald, dat kan alleen bij een hechte familieclub.”
Overigens gaat het eerste team het volgend seizoen verder op zaterdag. Kunnen de spelers op zaterdagavond uitgaan en hoeven ze op zondag niet vroeg op en in de bus. “De promotie van de vierde naar derde klasse dit seizoen kwam omdat we bovenaan stonden toen de lockdown intrad.”

Voor de toekomst zijn er nog wel wat wensen. “Het wordt moeilijker bestuursleden te vinden. In de huidige maatschappij zijn mensen later met het stichten van een gezin en hebben daardoor minder tijd voor langdurige vrijwilligers functies. Ze zijn nog wel te vinden voor korte projecten.”
En, verrassend, ondervindt De Zweef wat betreft meisjesvoetbal nogal wat concurrentie van de hockeyclub. “Het is eenzelfde soort spel”, legt Van Vree uit.

Wat hij verder op prijs zou stellen is meer samenwerking tussen de plaatselijke voetbalverenigingen. “Zoals in de HVC. Al was het alleen maar om gezamenlijk inkopen te doen voor de kantine!” Over de samenwerking met de gemeente is de bestuurder goed te spreken.
Verder hoopt hij dat alle boeken snel verkocht worden. Van de 350 exemplaren is de verkoop al ver over de helft. Het bijzondere boekwerk kost 39,95 euro en is te bestellen via www.webshopdezweef.nl Op woensdag 17 juni van 20.00 tot 21.00 en donderdag 18 van 19.00 tot 20.00 en zaterdag 20 van 10.00 tot 12.00 uur is het boek te koop in het clubgebouw aan de Koersendijk.

 

Gemeentelijke erepenning voor 100-jarig De Zweef

De gemeente Hellendoorn heeft op de dag van oprichting, maandag 15 juni, voetbalvereniging De Zweef onderscheiden met de gemeentelijke erepenning. “De Zweef is de eerste vereniging in onze gemeente die 100 jaar bestaat en dat willen we gedenken met deze erepenning”, zei burgemeester Raven tijdens de presentatie van het boek 100 jaar De Zweef in het tot studio omgetoverde clubgebouw aan de Koersendijk. Wethouder Henk Nijhof was de persoon die namens de gemeente de erepenning overhandigde.