Sport & Vrije tijd

Stoere werkers van de klusploeg brengen verbeteringen aan OTN

NIJVERDAL – Een eekhoorntje hupst over het pad en gaat roef een boom in. Een paar koolmeesjes vliegen verschrikt op. Verder is het stil op het pad naar het openluchttheater, dat donkerbruin is door kilo's afgevallen nat eikenblad. Maar die rust is schijn. Want verderop klinken stemmen en het geluid van een elektrische zaag.

In het theater zelf wordt hard gewerkt. De banken zijn al eerder ingepakt met plastic. Dat scheelt een hoop schoonmaakwerk in de lente. Marinus Gerritsen kwam op het idee om de totaal verrotte beschoeiing tussen de oplopende treden van de banken te vervangen door rubberachtige kunststof rijplaten. “Die zijn gemaakt van gerecycled plastic en kunnen heel lang mee.”

Halfjaar
Naar verwachting zullen de werkzaamheden een halfjaar in beslag nemen. “Eerst moeten de oude verrotte planken en paaltjes worden weggehaald en dan moet er een geul gegraven worden waar de nieuwe beschoeiing in wordt gezet. In het theater heb je drie keer zestien, dus 48 rijen banken. En de platen moeten ook nog eerst op de goede maat gezaagd worden.” De vernieuwing zal een stuk schelen; gravel en zand blijven dan weer op hun plek en stromen niet naar beneden.

Tussen de banken ligt het vol met afgevallen blad. Met de bladblazer is dat niet weg te blazen, daarvoor ligt er te veel en is het te zwaar door het vocht. Daarom zijn er twee vrijwilligers bezig met de bladhark. Ook het grote witte van de overkapping is bladvrij gemaakt, Niek van Duren heeft dat als een soort koorddanser gedaan, beveiligd met een tuigje.

Ook is men nog van plan in het OTN de toiletgebouwen een verfje te geven en op te frissen. Misschien nieuwe toiletpotten. Zo'n theater met verschillende gebouwtjes is net als een eigen huis; er valt altijd wel iets te verbeteren en op te knappen. De mannen van de klusploeg doen dat gezellig samen en met plezier.