Sport & Vrije tijd

Nieuwe bordjes en vrijheidsboom geplaatst bij fietsroutes in Haarle

HAARLE – Momenteel ligt het boekje ‘1940-1945 Rondom de Sallandse Heuvelrug’ te koop op verschillende plaatsen in de gemeente Hellendoorn. Het beschrijft in vijf fietsroutes de geschiedenis van WOII rond de Sallandse Heuvelrug.

In Haarle komen twee routes over de Veldkampsweide, mede daarom zijn daar twee nieuwe bordjes aangebracht. Bij het dorpshuis De Veldkamp is als vrijheidsboom een prachtige rode esdoorn geplant. De esdoorn staat symbool voor de Canadese bevrijders. De boom is gesponsord door groencentrum en boomkwekerij Zonnebeld in Nijverdal.

Even verderop staat in een bocht al langere tijd een bordje dat herinnert aan het neerstorten van een Engels vliegtuig dat op 5 januari 1945 op weg was om Hannover te bombarderen. Dit bordje maakt deel uit van het project van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal. Een particulier had er een foto bij geplaatst van de verongelukte vliegenier Elliott, maar door de jaren heen was de beeltenis verweerd. Het Haarles comité 75 jaar Vrijheid kreeg de beschikking over een foto van de bemanning van het vliegtuig en deed nader onderzoek. Dat heeft geresulteerd in een prachtig bordje met daarop gegevens van de bemanningsleden. De Haarlese kunstenaar Leo Kemper maakte het ontwerp van beide bordjes.

Namen bemanningsleden
Piloot Alec Elliott kwam hier om, Mick Norris raakte krijgsgevangen in Nijverdal, Ian Croad was ergens in Nederland ondergedoken, William Blyth Morton dook onder in Nijverdal, Don Mac. Mahon zwierf rond totdat hij onderdook in Harfsen. Paul Watson en Ralph Dickson vonden een onderduikadres in Haarle bij de familie Rensen aan de Bathemerwerg. Willem Rensen ontving na de oorlog van de latere president Eisenhower een oorkonde voor zijn inzet in de oorlog.

Het planten van de boom en de onthulling van de bordjes maakten deel uit van het programma rond 75 jaar vrijheid in Haarle. Door het coronavirus kon dat niet doorgaan op 9 april; nu kan iedereen er een kijkje nemen!