Sport & Vrije tijd

Mooie gevarieerde avond als begin van 45 jaar Stichting Bunga Tandjung in Nijverdal

NIJVERDAL – De Molukse Stichting Bunga Tandjung vierde het negende lustrum met een avond in Het Centrum. Het publiek in de goedgevulde zaal kreeg een programma voorgeschoteld met toespraken, Molukse muziek en cabaret.

Voorzitter Wim Latupeirissa opende de avond en noemde het feit dat 70 jaar geleden de Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland kwamen, de provinciale herdenking. Hij memoreerde 60 jaar Molukkers in Nijverdal en noemde de twee Molukse wijken in het dorp. Verder ging hij in zijn speech in op de zorg voor de Molukse senioren aansluitend aan hun cultuur. Daarnaast kwamen de verjonging in het bestuur (eind 2022 treedt het huidige bestuur af) en de geschiedenis en samenwerking met de gemeente en andere organisaties en acties van Bunga Tandjung ter sprake.

De tweede spreker Ron Nussy hield een serieus betoog over het leed van de eerste generatie en het onrecht dat hun door de Nederlandse regering is aangedaan. Als voorzitter van de Projectgroep Grafrechten pleitte hij voor excuses van de regering en een beschermde status voor de graven van de ex-KNIL militairen van de eerste generatie. Ook sprak hij over dramatische doorwerking van het leed in latere generaties.

Wij-gevoel
Burgemeester Anneke Raven had het vooral over het 'wij-gevoel'; hoe Molukse Nijverdallers geïntegreerd zijn in de Nijverdalse samenleving en die versterken op allerlei gebied. Zij verzekerde haar toehoorders dat het college en de gemeenteraad de 51 graven op het kerkhof aan de Ninaberlaan een warm hart toedragen en sprak over een diepgeworteld respect in de lokale samenleving voor de Molukse zaak. Ze wees daarbij onder meer op het 'witte anjerperkje met de palmboom'.

Vervolgens kwam de tifagroep Bunga Mawar op het podium. Zij brachten twee nummers waarvan de laatste werd opgedragen aan de eerste generatie. Na hen volgde de vrolijke noot in het programma de Molukse cabaretier Joshua Timisela. Hij noemt zich 'de grappigste Molukker van Nederland' en bracht met de komische herinneringen aan zijn jeugd in Tiel de zaal aan het schaterlachen. Hij vertelde ook dat hij bij zijn optreden in het ZINiN Theater voor slechts vijftien bezoekers optrad: “Overal in het land volle zalen, behalve in Nijverdal.” Maar hij heeft op een goede manier revanche genomen en als hij weer naar ZINiN komt, zullen er vast meer bezoekers komen.

Daarna betraden de leden van de Nijverdalse vocalgroep Kalwedo opnieuw het podium. Zij brachten drie nummers en met hun vrolijke muziek kregen ze de hele zaal mee. Na de afsluiting door de voorzitter kon iedereen gezellig napraten en genieten van een drankje en lekkere Molukse hapjes.