Sport & Vrije tijd

Lochsprinter Rory Winkel: 'Hoe sneller, hoe beter'

NIJVERDAL – De 10-jarige Rory Winkel van FCV De Lochsprinters uit Nijverdal heeft in Schoonebeek zijn Nederlandse titel bij de Nederlandse Fietscross Federatie met succes te verdedigen. Binnenkort mag Rory meedoen aan nog veel meer grote kampioenschappen. 

Eerst is er op 2 juli het Nederlands kampioenschap van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie in Uithoorn, daarna het Europees kampioenschap op 9 juli in het Belgische Dessel en als klap op de vuurpijl mag Rory van 24 juli tot en met 31 juli namens Nederland deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Nantes in Frankrijk. Op beide laatste kampioenschappen moet het jonge talent aan de bak, want hier neemt hij het op tegen 11-jarigen. 

Inmiddels heeft Rory zijn oranje shirt al binnen en hij heeft vooral erg veel zin in het WK. Hij zegt: “Omdat het in Frankrijk is en ik erg benieuwd ben hoe het is om een wedstrijd in het buitenland te rijden. En we zitten lekker dichtbij het strand!”

In het dagelijks leven gaat Rory uiteraard nog naar school, maar het liefst zit hij op zijn fiets. Toen hij 6 jaar oud was, werd hij lid van FCV De Lochsprinters in Nijverdal en sindsdien bestaat het leven van de familie Winkel hoofdzakelijk uit BMX. Al moet gezegd dat vader Wilfried Winkel vroeger ook al aan BMX deed. 

Zoon Rory is een echt trainingsbeest. Hij zegt: “Ik train drie avonden in de week, maar eigenlijk wil ik elke avond wel trainen. Het liefst train ik op techniek, want dat is bij BMX erg belangrijk.”

Moeder Jolien en vader Wilfried reizen met zoon Rory naar alle trainingen en wedstrijden, een hele opgave. Jolien zegt hierover: “We vinden het hartstikke leuk om te doen en het scheelt ook wel dat Rory geen broertjes of zusjes heeft, hierdoor kunnen we altijd met hem mee. Al moeten we soms wel heel vroeg opstaan en gelukkig kunnen we het ook regelen op ons werk. Zo kunnen we Rory mooi naar de wedstrijden en trainingen rijden en aanmoedigen. Probleem is alleen dat hij ons nooit hoort.”

Grote idolen van Rory zijn Olympisch kampioen Niek Kimmann, zijn broer Justin Kimmann en Mitchel Schotman. Ooit hoopt ook Rory ons land ook te mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Hij zegt: “Daarom train ik ook zo graag! De start is mijn specialiteit. En daarna is het hoe sneller, hoe beter. Mijn moeder kan me op de elektrische fiets al niet meer bijhouden. Maar ik ben ook wel eens gevallen hoor, gelukkig niks gebroken, maar ik heb wel een litteken op mijn been. Trouwens, ik heb al 26 bekers gewonnen. En ik heb al twee sponsoren; Winkel Montage & Reparatie en Smoes Tweewielers.