Sport & Vrije tijd

Karter Temmo Koopmans (10) gaat naar WK voor IAME-rijders: “Kan niet wachten!”

credit Bas Kaligis/RaceXpress.nl

NIJVERDAL – Hoewel Temmo Koopmans pas een klein jaar racet in een snelle tweetaktkart, slaagde hij er vorige week zondag in zich te plaatsen voor het WK voor IAME-rijders. Het tienjarige talent uit Nijverdal was op het circuit van Mariembourg naar de respectievelijk vierde en vijfde plaats in de sterk bezette Mini Parilla-klasse gereden. Daarna was zijn zesde plaats in de finale tot zijn grote vreugde genoeg om het WK-ticket veilig te stellen.

“Ik ben echt superblij”, zei een uitgelaten Temmo. “Ik begon dit seizoen de IAME Series als rookie, dus ik had echt niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen, dat ik deze beloning zou krijgen.” De topper van JD-Kartsports was er zelfs een beetje beduusd van, want zijn ontwikkeling gaat pijlsnel. Zo snel dat hij het nauwelijks kon geloven dat hij zich in zijn eerste seizoen als tweetaktkarter al geplaatst heeft voor het WK. “Maar het is toch echt gelukt”, zei hij alsof hij zichzelf nog moest overtuigen.

Zijn verbazing was alleszins begrijpelijk. Als debutant in de Mini Parilla-klasse – een categorie met veel deelnemers van wie de meesten dit seizoen ook nog eens meer ervaring hebben dan Temmo – was alles nieuw. Vorig jaar reed hij in de minder snelle viertaktkarts. Bovendien had hij door corona maar drie races kunnen rijden in de Parolin Rocky-klasse.

Maar dankzij zijn fanatisme, heel veel trainen en de ijzersterke tips van zijn trainers Bas Harting en Jeffrey van Diggele is Temmo erin geslaagd in een korte tijd de weg te vinden naar de Nederlandse top in zijn klasse. Zo eindigde hij zondag razendknap als vierde in de eindstand van het IAME Benelux-kampioenschap. Een titelstrijd waaraan rijders uit diverse landen deelnemen en waar het niveau nog hoger ligt dan in het NK.

Die vierde plek was precies genoeg om een WK-ticket te krijgen omdat die werd uitgereikt aan de eerste vier in het kampioenschap. Hij had precies genoeg punten om vierde te kunnen worden, want het verschil met de nummer vijf was slechts één punt! “Dat was wel even spannend”, bekende hij. 

Dat Temmo erin was geslaagd net aan de goede streep uit te komen, was uiteindelijk vooral een grote meevaller, want hij benadert elke race als een wedstrijd op zich. “Dan begin ik voor mijn gevoel weer op nul. En dan ga ik voor het best haalbare.” 

Zijn ouders willen hem ook vooral geen druk opleggen. “Hij moet niet van ons. Het belangrijkste is dat hij ervan geniet. Nu het hem is gelukt zich te plaatsen voor het WK is het wauw, helemaal te gek”, zei zijn moeder Renate. “Was dat niet gelukt, dan waren we naar Zuera in Spanje gegaan om te trainen voor de Euro Series. Die gaat hij volgend jaar rijden.”

Maar nu wordt het dus een retourtje Adria voor het weekeinde van zijn leven. Want op het Italiaanse circuit mag Temmo dus gaan strijden om de beste rijder in de IAME Mini Parilla-klasse van de wereld te worden.

Het WK duurt van 18 tot en met 23 oktober, mooi midden in de herfstvakantie. Van tevoren zijn er al trainingsdagen op het circuit. Daarvan wil Temmo graag gebruikmaken. “De meeste jongens die er rijden kennen de baan al wel”, legde hij uit. “Die hebben dus meer ervaring dan ik op de baan. Eerst trainen en de baan leren kennen. Ik ken wel wat rijders uit Europa, maar de rijders uit de rest van de wereld niet. Dat ik daar mag rijden, vind ik ontzettend gaaf. Ik kan niet wachten om naar Adria te gaan. Ik ga er helemaal voor!”

Temmo bedankt zijn vader en moeder en zijn trainers Bas Harting en Jeffrey van Diggele. Temmo Koopmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door LS Systems bv.