Sport & Vrije tijd

Heel bijzonder: groep bewoners van Wonen bij September op vakantie

NIJVERDAL – Voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, zijn er verschillende woonzorgvormen in onze gemeente. Een daarvan is Wonen bij September aan de Salomonsonstraat 51. Hier worden mensen met (beginnende) dementie of Alzheimer met liefde deskundig begeleid en verzorgd. Maar leiding en verzorging willen eigenlijk nog meer... Het team doet er alles aan om het de bewoners zoveel mogelijk naar hun zin te maken en hen hun gewone leven te laten leiden. Het gaat om het leefplezier van de bewoners!

Daarom werd het idee om op vakantie te gaan met enthousiasme omarmd. Heel toepasselijk gingen de bewoners van Wonen bij September in de maand september op vakantie naar Terschelling. “In korte tijd hebben we heel veel geregeld en georganiseerd”, vertelt Sjoukje Hut enthousiast. “De bewoners hebben genoten en je zag hen ook echt opbloeien.”

Negen bewoners (niet iedereen had zin of was daartoe in staat) gingen met een één op één begeleiding naar het Waddeneiland. Hut legt uit: “Er waren al enkele vrijwilligers vooruit gegaan om in het vakantiehuis vast alles in gereedheid te brengen. Op de boot van rederij Doeksen werd er uitstekend voor ons gezorgd en toen de boot aanmeerde stonden de rolstoelen al klaar. We zijn met de boot zeehonden gaan kijken, hebben een zonsondergang op zee gezien, gewinkeld, op een terrasje een glas wijn gedronken, een broodje paling gegeten, de vuurtoren de Brandaris gezien, en nog veel meer... Het was echt heel bijzonder.” Maar ook voor de bewoners die in Nijverdal bleven werd een vakantiegevoel gecreëerd. Er kwamen vuurkorven in de tuin en een tent, net als op de camping. En met een aangepaste boot hebben de bewoners een tochtje over de Vecht bij Ommen gemaakt. De familie werd voortdurend op de hoogte gehouden via het appen van foto's.

Bij Wonen bij September (geen gesloten setting) wonen bewoners in een eigen appartement (er zijn er twintig), alle voorzien van badkamer met eigen douche en toilet. Het is mogelijk om twee maanden te komen 'proefwonen' om de sfeer te beleven en te kijken hoe het bevalt.

Het team bestaat uit woonondersteuners, helpenden, verzorgenden, verpleegkundige en vrijwilligers die nauw samenwerken met de familie van de bewoners. En momenteel worden er vrijwilligers gezocht die willen helpen met het maken van bloemstukjes. Wie belangstelling heeft voor dit dankbare werk kan contact opnemen via 088-1840141.