Sport & Vrije tijd

Haarle weekend lang eldorado voor 'lopers'

HAARLE - De organisatie van de Haarlerbergloop kijkt terug op een geslaagd weekend. “Zowel de trail op zaterdag als de wedstrijdloop op zondag zijn in principe goed verlopen”, zegt Paul ten Den van de werkgroep Haarlerbergloop. De organisatie moest rekening houden met de coronaregels die vrijdagavond aangescherpt werden. “Maar het is ons gelukt! En we zijn blij met de vele complimenten zowel van de lopers als van de vrijwilligers en het publiek.”

Het weer (geen regen), de perfecte temperatuur om te lopen en de herfstsfeer hielpen mee om er een mooi evenement van te maken. Wel moesten er enkele extra maatregelen genomen worden; een verplichte Corona-check bij de trail van zaterdag, catering buiten en het schrappen van een prijsuitreiking bij de wedstrijden van de zondag. Ook het publiek kreeg de vraag niet allemaal bij start of finish te gaan staan. 

De Haarlerbergtrail van zaterdag verliep zeer relaxed. Het maximum van tweehonderd deelnemers werd net niet bereikt, omdat vrijdagavond een aantal lopers na de corona-aanscherping afzegden. Ook waren er dit jaar geen lopers uit het buitenland. De 165 wél gestarte lopers kregen een door hoogteverschillen zwaar, doch goed beloopbaar parkoers van 22 of 30 km te overwinnen.

Hoewel het geen wedstrijd betrof, werd er flink doorgelopen. De snelste man op de 22 km, Rik Wemmenhove uit Nijverdal, deed er slechts 1 uur en 33 minuten over, terwijl twee vrouwen, Gonny Homma uit Heino en Irene Eektimmerman uit Raalte, deze afstand nog net binnen de 2 uur aflegden. Op de 30 km was Dianne Keur uit Zoetermeer met een onwaarschijnlijke tijd van 2 uur en iets meer dan 19 minuten de allersnelste. Ze werd echter nog voorafgegaan door een viertal mannen. Van deze kilometervreters was Edwin Wentink uit Enschedé net wat rapper dan Eli Nahuis en Robin te Wierik (beide met Haarlese roots).

De Haarlerbergloop van zondag met de afstanden 1, 2, 5 en 10 km, is een anders dan de trail een wedstrijdloop. De 2, 5 en 10 zijn onderdeel van het Sallands Crosscircuit dat vorige week in Raalte van start is gegaan. Met een totale deelname van 479 lopers werd de Haarlerbergloop, deels door corona, minder goed bezocht dan in voorgaande jaren. Wel deden er veel kinderen mee, ongeveer honderd. 

Alles bij elkaar genomen is de organisatie tevreden dat er toch 'gewoon' gelopen kon worden.