Sport & Vrije tijd

Mark Jansen of Lorkeers: “Hopen dit jaar af te sluiten op de nieuwe baan”

FCV De Lochsprinters dolgelukkig na groen licht van gemeente voor nieuwe crossbaan

NIJVERDAL – Eind januari kreeg Fietscrossvereniging De Lochsprinters goedkeuring voor de aanleg van een nieuwe crossbaan aan de Beethovenlaan in Nijverdal. De Hellendoornse raad heeft een bedrag van 341.000 euro beschikbaar gesteld, tot opluchting van voorzitter Mark Jansen of Lorkeers. 

“We zijn heel erg blij, absoluut. We hebben er lang naar uit gekeken en waren natuurlijk heel erg blij dat de gemeente het uiteindelijk goed heeft gekeurd. Nu kunnen we verder”, steekt Mark van wal. Volgens de voorzitter van de vereniging was deze stap hoogstnoodzakelijk. “Onze baan was gewoon verouderd en voldeed niet meer aan de eisen waaraan je moet voldoen.” 

Kleine aanpassingen 
Mark erkent dat er door de loop van jaren wel kleine aanpassingen zijn geweest, maar op een gegeven moment houdt het op. “Langzamerhand konden we niet meer voldoen aan de eisen om een goede wedstrijd te organiseren. Met de nieuwe baan kunnen we ons weer mooi op de kaart zetten. We willen snel weer nieuwe successen boeken.” 

Na vijf jaar groen licht 
De Lochsprinters hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op de nieuwe baan, maar uiteindelijk is de kogel door de kerk. “Uiteindelijk denk ik dat de doorslag heeft gegeven dat wij als club elke keer hebben aangegeven dat we veel zelf willen doen, alleen hebben we dan wel steun van de gemeente nodig om die baan te bouwen”, gaat Mark verder. “Al die jaren hebben we het telkens zelf gedaan, maar nu komt er een bouwer die al veel banen in Nederland heeft gebouwd. Er is veel overleg geweest en nu is de gemeente Hellendoorn tot deze conclusie gekomen, echt super!” 

Voortbestaan van de club 
In november verscheen een artikel dat FCV De Lochsprinters bang waren voor het voortbestaan van de club. Mark stelt dat ze daar inderdaad bang voor waren. “Je ziet dat andere Nederlandse banen steeds beter en groter worden. We zagen ook goede rijders vertrekken, omdat ze naar grotere en mooiere banen wilden. Bij ons kon dat niet meer.” 

“Op een gegeven moment ben je bang dat als je geen wedstrijden meer kunt organiseren, dat je een verloop van rijders ziet. We hebben in de buurt gewoon een aantal banen, die het beter voor elkaar hebben. Daar waren we wel bang voor, daarom vonden we het zo belangrijk om een nieuwe baan te hebben. Daarom hebben we ons hier vijf jaar voor ingezet.” 

Begrip voor de gemeente Hellendoorn 
Hoewel De Lochsprinters lang hebben moeten wachten op de nieuwe baan, is er wel begrip vanuit het bestuur voor de afwegingen van de gemeente. “Natuurlijk hebben we begrip voor de situatie. We hebben gewoon gewacht tot het onderzoek van de gemeente afgerond was en daarna hebben we weer de mogelijkheden besproken. Dat is allemaal netjes besproken en bekeken. Uiteindelijk is er gelukkig een compromis gesloten. Er is begrip dat de gemeente wil wachten, maar af en toe wil je als club wel verder. En dan denk je weleens: ‘kom op’. Uiteindelijk zijn we heel blij dat het resultaat er is.” 

Eind 2021 bouwen 
De komende tijd zal de vereniging nog wel enkele voorbereidingen moeten treffen. Zo moeten er nog vergunningen geregeld worden. “Maar dat loopt nu allemaal”, zegt Mark, die hoopt dat ze in de zomer kunnen gaan bouwen. “Met een grote slag om de arm hopen we rond juni/juli kunnen beginnen. En dan hopen we dat we dit jaar kunnen afsluiten op de nieuwe baan”, aldus Mark.