Sport & Vrije tijd

Egbert Hesselink (81) kan echt niet stoppen met verzamelen

HULSEN – Al 55 jaar woont de krasse senior, Egbert Hesselink (81) aan de rand van Hulsen. Ouder huis met grote, goed verzorgde tuin. Hij heeft een prachtig uitzicht op weilanden voor de Regge. “Dat moet zo blijven, het is natuurgebied. Maar dat de Baron van Sternbach erlangs gekomen is... Tja, het is een drukke weg.” Achter zijn huis groeit de bebouwing van de Kruidenwijk steeds meer zijn kant op.

Maar het is niet de bedoeling over de buurt te praten. Egbert heeft een bijzondere hobby; hij verzamelt gebruikte boekenbonnen en cadeaukaarten. Daarnaast zet hij zich in om een steentje bij te dragen voor het Diabetes Fonds. Zijn adres (Branderij 18) is een inzamelpunt voor kroonkurken, de doppen van bierflesjes. Alles is welkom, een zakje met een paar stuks of een doos vol. De kroonkurken gaan naar Jan Dragt in Wierden die op deze manier al 100.000 euro bij elkaar heeft gespaard. “Dat was een berg van 75.000.000 doppen.”

Terug naar Egberts hobby. “Ik heb van alles verzameld; met postzegels ben ik drie keer gestopt en weer opnieuw begonnen. Ik heb gewoon plezier in verzamelen. Wegwerpaanstekers en balpennen, alle twee met opdruk. Ook telefoonkaarten, maar toen iedereen een mobiel kreeg en de telefooncellen verwijderd werden, ben ik daar mee gestopt. Nu doe ik alleen nog de boekenbonnen en de cadeaukaarten van de Hema (in Rijssen).”

De boekenbonnen zitten keurig in dikke boeken in plastic mapjes. Op het eerste gezicht bladzijden vol dezelfde. “Maar nee”, zegt Egbert, ”kijk eens hieronder en naar de achterkant allemaal verschillend!” Tja, dat is de echte verzamelaar, die spreekt. Egbert heeft bijna 8.000 boekenbonnen, over een paar weken zit hij daar wel boven. “Ik spaar alleen Nederlandse bonnen. In het hele land zijn er 35 verzamelaars. Ik ga eens in de paar weken langs bij de boekhandels in Nijverdal, Wierden, Almelo en Vriezenveen. In de winkels bewaren ze de bonnen voor mij. En het valt ze op als ik een weekje langer wegblijf. Naar Hellendoorn ga ik niet, daar zit een verzamelaar met drie keer zoveel bonnen als ik. Maar hij spaart dan ook de hele wereld!”

Uniek
Het mooiste vindt Egbert de boekenbonnen die door een boekhandel zelf zijn uitgegeven. Die zijn uniek en hebben vaak mooie afbeeldingen. Ruilen doet hij ook, hij heeft 75 dubbele. “Ruilen gaat via Google met de zoekmachine Connect. Je voert je dubbele in en wacht af wat er gebeurt. Naar beurzen ga ik niet meer. Een keer ben ik zelfs naar Brussel geweest. Nu denk ik 'wat was ik gek'. De verzamelaars zijn allemaal boven de 60.” Jongeren doen dat niet meer. Waarschijnlijk is Egbert wel de oudste. “M'n dochter zegt 'Als jij een keer komt te overlijden, wat moeten we er dan mee? Maar ik ga door; er moet wat zijn dat je plaagt!”
 

De Hema-cadeaubonnen is een apart verhaal. Daar is echt werk van gemaakt en er zijn hele mooie bij. Van verschillende bedrijven. Kleurig en met teksten als SORRY, Elisabeth, babyfoto's, ijsjes... Egbert: “Ik heb nu verschillende wit/rode met de tekst Hema. De dochter van de Hema-directeur in Rijssen wil er een wand van maken!”