Sport & Vrije tijd

Dertienjarige Maik Duin van MCNH pakt goud op NK Junior Moto Racing

RIJSSEN/HELLENDOORN - De dertienjarige motorcoureur Maik Duin uit Rijssen, lid van Motorclub Nijverdal Hellendoorn, is zondag 6 oktober Nederlands kampioen geworden van de Open 125cc klasse van de NK Junior Moto Racing. Op de TT Junior Track in Assen had de rijder uit Rijssen aan twee vierde plaatsen genoeg om de titel te pakken.

Het was erg koud tijdens de seizoensfinale van de NK Junior Moto Racing op het TT Junior Track in Assen. Maik begon aan de racedag, mede door zeven overwinningen, met een voorsprong van zesentwintig punten op de nummer twee in de Open 125cc klasse. Hij deed precies wat er van hem gevraagd werd en kwam met zijn Suzuki GSX-R 125cc twee keer als vierde over de finish. Dit betekende dat de jonge coureur zich na de tweede race Nederlands kampioen mocht noemen.

In zijn categorie behaalde Maik al zeven overwinningen. Daarom begon hij met 26 punten voorsprong op de nummer twee, afkomstig uit Almere. Maik wist wat hij moest doen om kampioen te kunnen worden. Dit lukte hem, hij hield in de eindrangschikking twee punten over op de coureur uit Almere.

“Het voelt super om in mijn klasse Nederlands Kampioen te zijn.” De Rijssenaar is brugklasleerling op Reggesteyn. “Ik ben al vroeg begonnen met motorrijden. Ik was vier jaar oud toen ik een soort van crossmotor kreeg van mijn vader en moeder. Dit vond ik superleuk en een jaar later was het tijd voor een snellere crossmotor, waarmee je ook echt op de crossbaan kan rijden. Toen ik zes jaar was, ben ik (club) wedstrijden gaan rijden bij MCNH (Motorclub Nijverdal Hellendoorn) waarvan ik nu nog steeds lid ben.”

Tijdens de Gamma Racing Day 2014 was hij met meerderen op circuit Assen en zag hij op het Juniortrack (jeugdbaan naast het grote circuit) mensen rijden op zogenoemde pocketbikes en dat sprak hem wel aan. “Hiervoor kon je je opgeven om een keer proef te rijden. Dit heb ik toen gedaan en dat ging meteen al supergoed. Tja, en toen moest ik kiezen, of racen of crossen. Ik heb gekozen voor racen en vanuit de pocketbikes ben ik doorgegroeid naar de schakelmotoren (Honda NSF100). Sinds vorig jaar ben ik gaan trainen op de Suzuki GSXR 125. Op het circuit heb ik veel geleerd van trainer Robert Schotman (ex WK-rijder).”

Naast bijna elke week trainen op het circuit, is Maik twee keer in de week te vinden in de sportschool. “Samen met mijn fitnesstrainer Frans Berghuis werk ik enorm hard om topfit te zijn en te blijven. Ook train ik sinds dit jaar op een 250 cc racemotor, want mijn doel is om volgend jaar de overstap te maken naar deze klasse.” Maik heeft al veel podiumplaatsen in de wacht gesleept in zijn jonge leven en werkt toe naar grotere circuits en het Internationaal Kampioenschap.