Sport & Vrije tijd

Kees Bos: “Iedereen is van harte welkom om langs te komen”

Appels gezocht voor Ciderie Chezkees in Hellendoorn

Fotograaf: sydvestphotography.com

HELLENDOORN – Kees Bos heeft in 2020, in het kleine buurtschap Kathuizen, een nieuwe boomgaard geplant. Over een jaar hoopt hij zijn eigen appels cider te kunnen maken. Ciderie Chezkees is echter nu al op zoek naar appels, omdat er dit jaar nog geen oogst is.

“We verwachten volgend jaar te kunnen beginnen met het maken van cider van onze eigen appels”, legt Kees Bos uit. Kees wil echter maar al te graag nu al beginnen met het maken van zijn cider en is daarom op zoek naar appels (en ook wat peren). “Wij kunnen ze komen plukken bij de mensen thuis, maar mensen mogen ze ook brengen. Uiteraard krijgen de mensen een vergoeding: cider van hun eigen appels!”

Geschiedenis
In 1999 begon het verhaal voor Kees. Hij plantte een paar (verschillende) appelbomen achter zijn huis in Nijkerkerveen. Al na een paar jaar kwamen er lekkere appeltjes aan de boom te hangen. De bomen groeiden gestaag door en er kwamen steeds meer appels. De oplossing: appelmoes. Schillen, koken en vervolgens opeten tot het uit je oren komt. “We konden wel appelmoes blijven maken, maar we wilden iets anders. We hadden genoeg van al die appelmoes”, lacht Kees.

Dus reden we met een auto vol rond glimmende rakkers naar een fruitpersbedrijf, en een paar uur later weer terug met ruim honderd 5 literpakken appelsap. “Iedere dag 2 liter appelsap is in het begin nog wel te doen, maar na een paar maanden ga je toch weer nadenken over een andere oplossing. Toen kwamen we met het plan om het appelsap te vergisten tot een heerlijke cider, droog of zoet.” Cider is een licht alcoholische drank die traditioneel gemaakt wordt van appelsap. Het wordt ook wel appelwijn genoemd.

Horecazaken verkopen de cider
Kees begon in Nijkerkerveen en had dus connecties in Amersfoort en omstreken. “Vervolgens kon ik mijn zelfgemaakte cider verkopen aan enkele horecazaken, waarna ik een tweede boomgaard ben begonnen met maar liefst tachtig boompjes van verschillende rassen.” De verschillende rassen zorgen ervoor dat je een heel mooie blend krijgt. Vanaf 2017 heeft CHEZKEES een verkoophulp: Nicolas. Nicolas komt uit Frankrijk, waar hij voor het gelijknamige wijnhuis werkte. Maar eigenlijk komt hij uit Italië. Nicolas is de Piaggio die we als trucje inzetten bij evenementen en streekmarkten.

Ideale omgeving
Een jaar geleden verhuisde Kees met zijn vrouw Steffie Vlugter van Nijkerkerveen naar Hellendoorn. “We hebben veel van Nederland gezien en zeiden altijd al: ‘Als we iets moois voorbij zien komen in Salland, gaan we er naartoe. Toen ik mijn architectenbureau verkocht had, was dat het juiste moment. Hellendoorn is gewoon de ideale omgeving voor een boomgaard en een mooie plek om te wonen. We wonen langs een mooie fiets- en wandelroute, dus veel toeristen komen even kijken. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen!”, aldus Kees.

Kijk op de website www.chezkees.nl voor meer informatie of kom eens langs aan de Kathuizenweg 7a te Hellendoorn.