Natuur & Milieu

Voedselbos van Henk-Jan Koershuis uitgebreid met ooievaarsnest

NIJVERDAL – Henk-Jan Koershuis staat voor een leven vol energie, gezonde voeding en een positieve mindset. Het is zijn droom een bijdrage te leveren aan een gezondere generatie. Hij is druk bezig met het aanplanten en uitbreiden van zijn voedselbos, aan de Esweg in Nijverdal, tegen de rand van Nationaal park Sallandse Heuvelrug. Het voedselbos is onlangs uitgebreid met een ooievaarsnest.

“Het is heel gaaf waar we mee bezig zijn. We hebben een groot ooievaarsnest geplaatst, dat we de afgelopen weken zelf hebben gemaakt. Er was een enorme boom omgevallen, die hebben we ontschorst. Het was vreselijk zwaar werk, we hadden de blaren op onze handen. Maar we wilden het helemaal zelf maken.” Met behulp van een kraan is het ooievaarsnest donderdag neergezet in het voedselbos. Het staat 9 meter boven de grond en gaat 2 meter de grond in. “Degene die hierin komt te zitten, komt in een gespreid bedje.” 

Fietsend naar Holterberg
Henk-Jan is altijd al sportief bezig geweest en verknocht aan de Sallandse Heuvelrug. “Ik sport veel en mijn favoriete sportgebied is de Holterberg. Als ik wil hardlopen, pak ik de auto, parkeer ik bij Dalzicht en vanaf daar ga ik dan mijn rondje rennen op de Holterberg. En fietsen vind ik ook heerlijk. Maar dan stapte ik in Almelo al op mijn fiets en pakte ik die paar kilometer er nog bij.”

De mogelijkheid deed zich voor om aan de Bonteweg in Nijverdal te kunnen gaan wonen. “Erachter is een grote kavel, dat we nu tot voedselbos gaan omtoveren. Het is aan de rand van een natuurgebied waar ik veel van hou. Hier kun je in alle rust zijn. Zonder rust heb je geen energie en andersom ook niet. Het is onlosmakelijk aan elkaar verbonden.”

“Het is mijn droom een bijdrage te leveren aan een gezondere generatie. Ik geloof er sterk in dat iedereen 90 jaar kan worden. Mínimaal. Als je gezond beweegt en eet”, begint Henk-Jan zijn verhaal. “Ik heb een vrij gezonde opvoeding gehad. Uiteindelijk ga je zelf dan ook voor gezonde voeding en beweging. Als je energie, gezonde voeding en een positieve mindset combineert dan merk je dat je prettiger en vrolijker leeft. Je merkt dat je veel meer energie hebt en zelden vermoeid bent.”

Proeftuin vol fruit en noten
Het voedselbos zijn nieuwste project. “Het is om anderen te inspireren hoe krachtig de natuur is. Hoe belangrijk gezonde voeding is. Dit is een soort proeftuin, om mensen mee te kunnen nemen, hoe ze zelf op kleine schaal voeding kunnen bereiden.” Afgelopen najaar hebben 150 mensen geholpen om 75 fruitbomen te planten op de 2 hectare. In mei hebben tweehonderd mensen Henk-Jan en zijn vriendin Geke geholpen om 1500 zonnebloemen te poten. Zelf hebben ze er nog eens drieduizend erbij geplant. “Het was heel bijzonder hoe eenieder zijn eigen verhaal heeft bij het planten van de bomen. De een voor zijn vader of moeder. De ander voor zijn kinderen. Weer iemand anders voor een overleden iemand of samen met het gezin. Ook mensen die de boom planten als symbolische start voor een nieuwe periode in het leven of juist om een vervelende tijd af te sluiten en frissen nieuwe energie aan te gaan weer. Dit alles bij elkaar was heel bijzonder om te mogen en kunnen doen.”

Het ziet eruit als een bos, maar er is veel meer diversiteit. Henk-Jan legt uit: “Bij een weiland zie je traditionele akkerbouw met monocultuur: er wordt een gewas verbouwd. Aan het eind van het jaar wordt het gewas eraf gehaald, het jaar erop komt hetzelfde of een ander type gewas. Maar dit is niet zoals de natuur het bedoeld heeft. Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen. De eerste jaren ben je bezig met het bijplanten en onderhouden. Vanaf het achtste jaar doe je niets meer, dan is het een kwestie van alleen oogsten.”

Eigen gezonde supermarkt
In het voedselbos staan onder meer tamme kastanjes, hazelaars, pecannoten en fruitbomen. Het duurt dus nog even voordat Henk-Jan er letterlijk de vruchten van kan plukken. “Als het zover is, dan kan dat voor de rest van mijn leven. Ik wil in de toekomst in mijn eigen voedselbehoefte kunnen voorzien, zodat ik van maart tot en met september niet naar de supermarkt hoef voor groente, fruit en noten. Vooral hazelnoten en kastanjes bevatten goede voedingsstoffen. De pecannoten duren nog wel 6 tot 8 jaar voordat we die kunnen oogsten. Maar dan kan ik er ook de rest van mijn leven van oogsten. En waarschijnlijk houden we dan zoveel over dat we ook anderen blij kunnen maken met gezonde, onbespoten vruchten en noten.”